Швеция печели „Евровизия“

328
Добави коментар

Шведката певица Loreen спечели европейския конкурс за песен „Евровизия“ в надпревара с претенденти от още 25 държави.

Финалът се проведе в Ливърпул. Домакин на събитието трябваше да бъде Украйна, но поради продължаващата инвазия там, то се проведе във Великобритания.

Победителката Loreen печели конкурса за втори път, като това нарежда Швеция до Ирландия – единствата друга държава, която има двоен победител на „Евровизия“.

„Беше лудост.“ казва Loreen в интервю след събитието. „Благодарна съм“. Швеция печели конкурса за седми път, което е и рекорд на състезанието. Второ място заема Финландия, а на трето е Израел.

Според правилата на конкурса, на финала достигат представители на 20 държави, които се избрани на два полуфинала през изминалата седмица, изпълнител от държавата-победител на миналото издание, както и представители на петте държави с най-голям дял във финансирането на събитието – Италия, Франция, Германия, Испания и Великобритания.

Единственото изискване към финалистите е да пеят до три минути на живо на сцената, иначе са свободни да избират останалите елементи от представлението. Участниците разбира се включват сложна хореография и атрактивни пиротехнически ефекти, за да си осигурят повече гласове, които ги приближават до победата. Оценяването е сложно, като освен гласовете на публиката, включва и жури във всяка отделна държава.

Европейският конкурс за песен предизвиква и все по-голям интерес извън Европа, като не е изненада, че победителката Loreen, както и Финландският ѝ подгласник са любимци не само на публиката, но и букмейкърите.

Това е 66-то издание на конкурса.