Мощен циклон удря Бангладеш

313
Добави коментар

Циклонът Мока, който прерасна в буря пета категория, удря бреговете на Бангладеш и Мианмар. Ветровете достигат до 195 километра в час, а от местната метеорологична служба предупреждават, че това може би е най-мощната буря в този район за последните 2 десетилетия. Циклонът носи и проливни дъждове, които могат да предизвикат опасни наводнения и свлачища в селищата около бенгалския залив.

Притесненията са, че бурята ще удари най-големия бежански лагер в света, намиращ се в град Кокс Базар, където живеят повече от един милион души.

Вятърът в крайбрежния град вече достига 75 километра в час, има съборени антени за мобилна комуникация, а в социалните мрежи се споделят видеа за отнесени от ураганния вятър покриви и билбордове.

Циклонът е с диаметър 520 километра и ще отнеме време да премине през залива и бреговата ивица, като се очаква да засегне и западният бряг на Мианмар.

Местните летища са затворени, а около 500 хиляди души са евакуирани от районите, където се очаква да премине бурята. Подготвени са и над 1500 подслона за нуждаещите се.

Най-големите притеснения обаче са за бежанския лагер, където хората живеят във временни домове.

„Абсолютен кошмар е подобен циклон да удари район където вече има дълбока хуманитарна криза. Стотици хиляди хора там са още по-уязвими поради последователните кризи.“ казва хуманитарния координатор на ООН за региона.

В бежанския лагер живеят предимно етнически бежанци от Рохиния, които са напуснали съседен Мианмар и той е един от двата такива лагери в града.