Алкохолът – най-опасният наркотик?

657
Добави коментар

Всеки значе, че пиенето на твърде много алкохол е вредно – здраве, тонус, външен вид, всичко бива засегнато от него по негативен начин.

В дългосрочен план консумацията му увеличава риска от развитие на дълъг списък от здравословни състояния, включително рак на гърдата, рак на устната кухина, сърдечни заболявания, инсулти и цироза на черния дроб. Алкохолът е рисков фактор и за развитие на психози, депресии и други психични разстройства.

Пряката връзка между алкохола и черния дроб е добре разбрана, но какво да кажем за въздействието на алкохола върху други органи?

Установено е, че пиенето на повече от три питиета на ден има пряко и вредно въздействие върху сърцето. Повишеният прием на алкохол, особено за продължителен период от време, може да доведе до високо кръвно налягане, алкохолна кардиомиопатия, застойна сърдечна недостатъчност и инсулт.

Връзката между алкохола и рака е добре установена. Вредното въздействие на алкохола най-вероятно се дължи на ацеталдехида – продуктът, на който алкохолът се разгражда в тялото. Ацеталдехидът е токсичен и е доказано, че уврежда ДНК. Когато пиете, ацеталдехидът  поврежда вашето ДНК и увеличава шансовете ви да развиете рак. Експертите по ракови заболявания твърдят, че за всеки допълнителни 10 грама алкохол на ден, изпит алкохол, рискът от рак на гърдата се увеличава с приблизително 7-12%.

Проучванията върху плодовитостта предполагат, че дори невисоката консумация на алкохол може да направи жените по-малко склонни да заченат, докато тежкото пиене при мъжете може да намали качеството и количеството на спермата.

Така че бъдете много внимателни когато посягате към чашата. Много по-лесно е човек да премине границата на приемливите количества, отколкото повечето хора предполагат.

Дори много от правителствата вече започват работа по това да обяснят на населението, че всъщност няма приемливи и безопасни количества алкохол. Много учени твърдят, че алкохола е по-вреден от цигарите и дори наркотиците, заради нашето толерантно отношение към него. Фактът, че употребата му е разрешена и масова в повечето държави, ни кара да не бъдем бдителни относно употребата му, преди да стане късно.