5 стратегии за справяне с трудностите в живота

703
Добави коментар

В личния си живот всеки от нас се сблъсква с предизвикателства, които поставят на изпитание емоционална ни сила – някой ни наранява, болест, безработица, мъка, развод, смърт или просто ново начинание с неизвестно бъдеще. Ето седем стратегии, които могат да помогнат да преминем през тях:

  1. Обърнете се към реалността

Толкова често се отвръщаме от живота, а не към него. Ако обаче искаме да се наслаждаваме на живота и да бъдем по-ефективни в него, трябва да се ориентираме към реалността.

Когато се ръководим от принципа на реалността, ние развиваме по-дълбок капацитет да се справяме с живота по-ефективно. Това, което някога ни е било трудно, сега е по-лесно. Това, което някога ни е плашело, сега ни се струва познато. Животът става по-управляем.

По този начин ще имаме по-голяма увереност, ще станем още по-силни, а това усещане за себе си е в основата на удовлетворяващия живот.

  1. Прегърнете живота си такъв, какъвто е, а не такъв, какъвто искате да бъде

Буда учи, че тайната на живота е да искаш това, което имаш и да не искаш това, което нямаш. Това означава да присъстваш в живота, който имаш точно тук, точно сега. Така имаме реален шанс да се наслаждаваме на живота, а не все да очакваме светлото бъдеще.

  1. Бъдете търпеливи

Както ни казва историята за костенурката и заека, бавното и стабилното печели състезанието. Като бързаме, ние всъщност осуетяваме собствения си успех. Изпреварваме себе си. Правим повече грешки. Бавният, дисциплиниран, постепенен растеж е подходът, който води до трайна промяна.

  1. Практикувайте благодарност

Лесно е да броим проблемите си, а не благословиите си, но подобно отношение подкопава способността ни да черпим от доброто, което ни е дадено и да гледаме на живота си основно като на дар.

Промяната в перспективата може да промени всичко. Разпознаването на доброто и приемането му с благодарност е рецепта за емоционално здраве и благополучие.

  1. Стойте близо до чувствата си, дори болезнените

Често намираме чувствата си за страшни, тежки и объркващи, затова се опитваме да ги държим на разстояние. Но ние се нуждаем от нашите чувства, за да намерим удовлетворение, смисъл и удоволствие в живота.

Да се отървем от чувствата не само има обратен ефект, но и ни изтощава от психологическата енергия, която прави живота си струва да се живее. Чувствата са нашият източник на мотивация. Те са енергията, жизнеността, сокът на живота. Без тях животът ни нямаше да има личност, измерение или цвят.