Риши Сунак: Китай е предизвикателство пред световната сигурност

395
Добави коментар

Китай представлява най-голямото предизвикателство пред световната сигурност и просперитет, но останалите водещи икономики не трябва да търсят начини да се отдалечат от него. Това каза британският министър-председател на срещата на Г7.

„Китай е най-голямото предизвикателство на нашата ера за глобалната сигурност и просперитет. Те стават все по-авторитарни у дома и настоятелни на международно ниво.“

Той още казва, че Великобритания и останалите държави от групата на седемте ще търсят общ подход, за да намалят предизвикателствата, идващи от Китай.

„Но става дума за намаляване на риска, не на отношенията. С Г7 предприемаме мерки за да попречим на Китай да осъществява икономическа принуда и да се намесва в независимите дела на суверенни държави.“ Добавя той.

Миналата седмица, предишният министър-председател на Великобритания, Лиз Тръс, посети Тайван, където заяви, че Западът няма да „успокоява и да се нагажда“ към Китай.

Напрежението се засили, след като Китай става все по-настоятелен в стремежите си да владее самоуправляващият се остров, за който твърди, че всъщност е китайска територия. Китай никога не е отхвърлял възможността за използване на сила, за да контролира Тайван.

Тръс е против подхода на Сунак, според който трябва да се търси сътрудничество в области като климатичните изменения, докато се опитва да ограничи заплахите за сигурността.