Безос ще работи за НАСА

355
Добави коментар

НАСА обяви, че е избрала компанията на Джеф Безос, „Блу Ориджин“, за да построи космически кораб, който да каца на Луната и да транспортира астронавти, или както го наричат – лендър. Договорът е за 3.4 милиарда долара.

Космическата агенция обяви още, че този лендър ще бъде част от мисията „Артемис“, наследникът на Аполо, която цели да върне човечеството на Луната.

„Ние сме в златната ера на космическите пътувания, която е възможна благодарение на международните и търговски партньорства на НАСА. Заедно инвестираме в инфраструктурата, която ще отвори пътя към кацане на астронавти и на Марс.“ се казва още в изявлението.

Договорът изисква „Блу Ориджин“ първо да демонстрира кацане без пасажери, след което и с астронавти на борда, като последното се планира за 2029 г.

Изявлението идва след като няколко компании, сред които и „Спейс Екс“ на Илън Мъск, настояват за по-голямо участие в дейностите за експлоатация на космоса и се конкурират за този и други договори.

„Блу Ориджин“ ще построи 16 метров лендър, в колаборация с „Боинг“ и „Локхийд Мартин“, както и с компанията за роботи „Астроботик“.

„За нас е чест да сме на това пътуване с НАСА и да приземим астронавти на Луната.“ написа Джеф Безос в Туитър след изявлението на НАСА