Рекордни инвестиции във възобновяема енергия

835
Добави коментар

Инвестициите във възобновяема енергия надминават тези в петрол за първи път тази година.

Това е очаквано развитие, но Международната агенция по енергетика предупреди, че инвестициите във фосилни горива се покачват, когато трябва да падат, за да постигнем целта за нулеви емисии през 2050 г.

„Чистата енергия се развива бързо – по-бързо отколкото хората осъзнават.“ казва изпълнителният директор на МАЕ в изявление по повод последния доклад на агенцията.

„За всеки долар, инвестиран във фосилни горива, 1.7 долара ще отидат за чиста енергия. Преди пет години, съотношението беше едно към едно. Очевидна е тенденцията за отдалечаване на чистите технологии от фосилните горива.“

Годишните инвестиции в чиста енергия се очаква да нараснат с 24 % от 2021 г., до 1.7 трилиона долара през 2023 г., според доклада. Увеличението при фосилните горива е 15 % за същия период.

Комбинация от фактори – високи цени на петрола и газа и притеснения за доставките – са част от причината инвестициите във възобновяема енергия да скочат.

„Блестящ пример са инвестициите в соларни инсталации, които се очаква да надминат тези в производството на петрол за първи път.“ се казва още в изявлението.

МАЕ очаква инвестициите в соларна енергия да достигнат до 380 милиарда долара тази година, а очакванията за петрола са за 370 милиарда.

Top of Form

Bottom of Form

Ниската цена на соларните инсталации ще помогне за засилването на декарбонизацията, но инвестициите в газ и петрол заплашват да отдалечат индустрията от целите, поставени за 2050 г.

В доклада също се казва, че инвестициите в чиста енергия са концентрирани в напредналите страни и Китай.

МЕА установява и че големи енергийни компании не влагат достатъчно в преминаването към възобновяема енергия. Едва 5 процента от бюджета им за миналата година е вложен в ниско-въглеродни и възобновяеми енергийни решения.