Масови протести в Сърбия

856
Добави коментар

Десетки хиляди протестират в Сърбия и искат оставката на президента Вучич. Това е четвърта поредна седмица на протести, след двете масови стрелби в Белград.

Правителството на Вучич е под натиск, след като 18 души загинаха при масовите стрелби. При първата тийнейджър застреля 10 души в училище, а само ден след това 21-годишен мъж уби 8 души извън града.

Според много от протестиращите, правителството носи отговорност за развитието на култура на насилие в страната.

Протестите под надслов „Сърбия срещу насилието“ са едни от най-големите в страната след демонстрациите, предизвикали падането на президента Слободан Милошевич преди повече от две десетилетия.

„Тук съм, защото ми омръзнаха лъжите и корупцията.“ казва един от протестиращите, Душан Валент. „Нищо няма да се промени, докато хората не осъзнаят, че е възможно и имаме избор.“

Протестиращите искат правителството да отмени разрешителните на телевизионните канали, които излъчват съдържание с насилие и да забрани новинарските издания, които създават напрежение, като се прицелват в политически дисиденти.

Те също искат оставката на Вътрешния министър и директора на Агенцията по сигурността.

„Ако не удовлетворят исканията ни, ние ще сме тук всеки ден, всяка седмица.“ казва Милица Томич, жител на Белград.

Протестиращите обвиняват правителството и че не прави достатъчно, за да се пребори с корупцията.

Вучич пък обвинява опозицията, че използват трагедията за политически цели. Той се оттегли като лидер на партията си, за да направи ново движение, което да обедини народа.

„Нужен е различен подход, за да обединим повече патриоти, които да се борят за една успешна Сърбия с фокус върху гражданите, за една държава, която няма да търси причини за разделение, а за обединение.“ казва Вучич на конгреса на партията. Той организира и контрапротест на свои привърженици.