Тръмп с ново криминално обвинение

615
Добави коментар

Обявиха ново дело срещу бившия американски президент Доналд Тръмп. Обвинението е 49 страници и се състои от 37 точки. Според него Тръмп е застрашил държавни тайни, след като е напуснал Белия Дом през 2021 г.

Тръмп е нарушил регламента за боравене с класифицирани документи, които включват информация за тайни американски ядрени програми и потенциални пропуски в сигурността на страната, се казва в обвинението.

Според обвинителния акт, Тръмп е искал да излъже, за да върне документите, които се намирали  в курорта му Mar-a-Lago във Флорида и бяха иззети от властите през миналата година.

„Не е ли по-добре да им кажем, че тук няма нищо?“  Тръмп е попитал един от адвокатите си.

Неоторизирано разкриване на класифицирана информация представлява риск за националната сигурност, международните отношения и разузнаването.

Ако бъде осъден, максималната присъда, която ще получи по тези обвинения е 20 години.

„Законите, които защитават информацията относно сигурността са критични за страната и трябва да бъдат наложени.“ Казва Джак Смит, който води обвинението.

Тръмп твърди, че е невинен и че това е целенасочена политическа кампания срещу него. Тези обвинения могат да го изместят от позицията на кандидат на Републиканската партия на изброите през 2024 г.

Тръмп е държал класифицирани документи в резиденцията си в курорта, където идват стотици гости. Обвинителният акт включва снимки на кутии, разположени в бална зала, тоалетна и в склад, като някои са били поставени на пода. От общо 13-те хиляди иззети документи, около 100 са класифицирани и идват от 7 агенции ,като Пентагона, ЦРУ, НАС и Министерството на енергетиката.

Според юристи, тези обвинения не биха попречили на Тръмп да се закълне като президент, ако бъде избран, дори да е осъден и да влезе в затвора.