Инфлацията в ЕС спада

715
Добави коментар

Най-ниско ниво на инфлацията в Европа от началото на руската инвазия в Украйна обяви Европейската централна банка. Според анализатори, то може да доведе и до прекратяване на покачването на лихвите.

Цените на дребно в 20-те страни, които използват Евро са се повишили с 6.1 % през май 2023 г, в сравнение с повишението от 7% през април. Това е най-ниското ниво на инфлация за последната година. Забавя се увеличението на цените на хранителните продукти, а цените на енергията падат.

Спадът на инфлацията се усеща в Германия, Франция, Италия и Испания, според данни от местните институции. Покачването на цените на голям брой продукти в най-големите европейски икономики рязко се забавя. Това може да бъде причина ЕЦБ да постави на пауза увеличението на лихвения процент, макар че президентът ѝ Кристин Лагард казва, че обстоятелствата все още не са благоприятни за това. „Днес инфлацията е висока и ще остане така още дълго.“, заяви Лагард на конференция в Германия.

ЕЦБ заедно с Федералния резерв и Банката на Англия целят да постигнат инфлация от 2 %.

Лихвеният процент е увеличен от минус 0.5 % през 2022 г. до 3.25 % днес и се очакват още две увеличения, за да достигне до 3.75 %. Според ЕЦБ, мярката върши работа.