Очакваме нови сортове естествено безкофеиново кафе

340
Добави коментар

Бразилски институт за изследване на кафето започва решаващата фаза в 20-годишно проучване за разработка на сортове кафе „Арабика“, които да са естествено без кофеинови. Изследователите смятат, че това има значителен бизнес потенциал.

Проучването се осъществява в Agronomico de Campinas – водещ изследователски център в Бразилия. Там вече са създадени няколко сорта кафе, помогнали на страната да стане основен доставчик на пазара – в момента Бразилия доставя една трета от кафето в света.

Изследователите започват полеви опити в няколко региона и новите разновидности вече са засадени експериментално. Те са разработени чрез кръстоска на сортове с ниско съдържание на кофеин. Ако експериментите са успешни, плодовете на растенията няма да съдържат кофеин. Очаква се този продукт да се приеме добре на пазара на кафе в Европа и САЩ, защото много хора ще го предпочетат пред кафето, от което кофеинът е премахнат по химичен път.

Приемането на новите сортове ще се улесни и от намаляването на разходите, защото ще може да се пропусне стъпката, в която кафето се обработва, за да се отдели кофеина.

„Засега резултатите са обнадеждаващи.“ казват от института. Кафеените храсти обикновено трябва да растат поне 2-3 години преди да започнат да дават плод. Едва тогава ще могат да извършат тестове и ще знаем дали опитът е успешен.

Безкофеиновото кафе представлява около 10 процента от пазара, а за някои хора кофеинът е противопоказен.