Нов кандидат за извънземен живот

388
Добави коментар

На луната на Сатурн, Енцелад, са установени високи концентрации на фосфор, съществен елемент за живота и биологичните процеси на Земята. Той е открит в ледени частици, идващи от вътрешния океан на луната. Според изследователите, това увеличава вероятността там да има живот.

Откритието е базирано на данни, събрани от „Касини“, първият космически апарат, кой то обследва Сатурн по време на пионерската експедицията от 2004-2017 г.

Откритията са направени от екип изследователи, публикувани са в „Нейчър“ и са обявени от НАСА, заедно със създателите на сондата.

Същият екип, направил тези открития, преди това установява наличие на минерали и органични съединения в лед от Енцелад. Сред тях са и аминокиселини, които са основата на земния живот.

От шестте елемента, считани за необходими за живота на всички живи организми, фосфорът е най-малко разпространен.

„За първи път откриваме този есенциален елемент извън Земята.“ казва водещият автор на изследването, Франк Постберг, от Свободния университет на Берлин. Фосфорът е фундаментален за структурата на ДНК и е жизнено важна част от клетъчните мембрани. Той също така участва в молекулите, носители на енергията във всички познати организми.

„Касини“ е събирал данни докато минава между ледените кристали, които образуват пръстените на Сатурн и идват от неговите спътници.

Енцелад е с размер около една седма от този на Земята и е шестата по големина луна на Сатурн. Последните открития го правят новият най-вероятен кандидат за наличие на извънземен живот, дори и микробен.