Често допускани грешки при покупка на имот

416
Добави коментар

Заели сте се с нелеката задача да изберете имот, който да се превърне във ваш дом. За да направите добра сделка е важно да знаете, че трябва да бъдете подготвен, да бъдете информиран. Кои са най-често допусканите грешки и как да ги избегнете?

Не сте си направили сметката

Тръгвате на огледи, а преди това не сте си направили сметката – не сте си определили разумен за вашите финансови възможности бюджет и не сте говорили с нито една банка, ако предвиждате да теглите кредит. Без да имате точна крайна цена в главата си рискувате да купите даден имот по емоционално. Това не е добра идея. Жилището ви харесва толкова много и решавате да го купите, а по-късно когато осъзнаете, че тази сума ще ви дойде доста на нагорнище, ентусиазмът ви ще се превърне в напрежение и разочарование.

Ако пък смятате да купувате с ипотечен кредит, проучете склонни ли са според вашите доходи, банките да ви отпуснат такъв, ако да в какъв размер. Случва се купувачът да подпише предварителен договор за покупка на имота, а после да загуби капарото си, тъй като се оказва, че тегленето на кредит в неговия случай не е толкова лесна задача.

Не гледате важните неща

Определили сте бюджет, имате финансиране, тръгват по огледи. Не правете грешката да позволите на обзавеждането или чистотата в имота да ви влияят. Гледайте това, което не може ад се промени – локация, изложение, разпределение, квадратура. Всичко друго по-късно може да промените по ваш вкус.

Не гледате достатъчно

Харесал ви е апартамент. А огледахте ли общите части, съседите, сградата отвън, познавате ли добре квартала? Тези „подробности“ са доста важни. А тече ли покрива, мокри ли са мазетата? Огледайте всичко добре.

Потърсете адвокат

Имате брокер, имате нотариус, мислите, че сте готови. А може би не? Сделките с имоти са сложна материя. По-добре потърсете добър адвокат, който също да провери имота и документите за скрити неприятни изненади. Не си спестявайте тези пари, спестете си времето и нервите, ако се окаже, че има подводни камъни.

Покупката на имот е сложна и отговорна задача. Не се хвърляйте с главата напред – информирайте се и се обградете с професионалисти, с които да извършите наистина добра сделка.