Естествени средства за борба с комарите

474
Добави коментар

С настъпването  на лятото се идва и проблемът с досадните ухапвания от комари. Тези малки създания могат да превърнат спокойните ни дейности на открито в неприятни изживявания. Въпреки че химическите репеленти са лесно достъпни, има нарастващ интерес към възприемането на естествени методи за защита от комари. Нека разгледаме някои ефективни природни методи за предпазване от комари през летните месеци.

Премахнете местата за размножаване

Първата линия на защита срещу комарите е премахването на техните места за размножаване. Комарите виреят в застояла вода, така че се уверете, че около дома ви няма такава. Изпразнете саксии за цветя, вани за птици и всякакви контейнери, които могат да събират дъждовна вода. Редовно почиствайте улуците и отпушвайте каналите, за да предотвратите натрупването на вода. Премахвайки тези места за размножаване, вие значително намалявате популацията на комарите.

Засадете билки и цветя, отблъскващи комарите

Някои растения притежават естествени свойства за отблъскване на комарите, което ги прави отлични допълнения към вашата градина или вътрешен двор. Цитронела, лавандула, босилек, лимонова трева и невен са известни със своите възпиращи комарите аромати. Засаждането на тези билки и цветя в саксии или градински лехи може да създаде ароматна бариера, намалявайки присъствието на комари във вашите външни пространства.

Етерични масла като репеленти

Естествените етерични масла са много ефективни при отблъскването на комарите. Маслото от цитронела, евкалиптовото масло, ментовото масло и лимоновото евкалиптово масло са популярни избори. Разредете няколко капки от предпочитаното от вас масло с вода и го нанесете върху кожата или дрехите си. Като алтернатива можете да използвате маслен дифузер или да запалите свещи, направени с тези етерични масла, за да създадете зона без комари на закрито или във вашия двор.

Носете защитно облекло

Когато излизате навън в часовете, в които има много комари, изберете светли, широки дрехи, които покриват по-голямата част от кожата ви. Комарите са привлечени от тъмните цветове и могат лесно да проникнат през тесни дрехи. Освен това помислете за третиране на дрехите си с перметрин, естествен инсектицид, извлечен от цветовете на хризантема. Осигурява допълнителен слой защита срещу ухапвания от комари.

Използвайте естествени репеленти

Смес от ябълков оцет и вода, когато се напръска върху кожата, може да помогне за възпиране на комарите. Прилагането на паста от счукан чесън или масло от нийм върху откритите части на тялото може да осигури облекчение при ухапвания от комари. Тези естествени репеленти предлагат защита, като същевременно минимизират излагането на потенциално вредни химикали.

Наслаждавайте се на лятото и не позволявайте на комарите да развалят настроението ви!