Ръководство за инсталиране на камери за видеонаблюдение

997
Добави коментар
Иван Тимов

Камерите за видеонаблюдение действат като охранително средство, което при професионална употреба спестява разходи за физическа охрана. Някои от тях използват изкуствен интелект за засичане на образи или движение. Те могат да изпратят известие до оператора и евентуално да предотвратят престъпление.

Какво трябва да знаете за камерите за видеонаблюдение?

Все повече нови модели навлизат в тази сфера, но особено популярни и сравнително достъпни са безжичните, които предават сигнал посредством Wifi. По-високият клас устройства за видеонаблюдение имат по-добри характеристики и качество на изображението. Една от най-практичните им функции е правенето на записи. По този начин могат да се съхраняват избрани моменти и да се предоставят материали, в случай на полицейско разследване.

Камерите стават все по-лесни за инсталация и свързване с домашната мрежа. Ръководството на всеки вид е преведено на множество езици, а информативните илюстрации са достатъчно детайлни. За какво да внимавате при инсталирането на камери за видеонаблюдение, съветват от https://sellzone.bg/: “За да получите пълния потенциал на устройството, е важно да следвате стриктно инструкциите за инсталация на производителя, спрямо модела и неговите функции.”

Как да поставите WiFi камера за видеонаблюдение пред вашия дом?

Освен за офиси или работни обекти, продуктите за видеонаблюдение с WiFi са подходящи и за дома, напомнят от Sellzone.bg. Възможен е вътрешен или външен монтаж. Имат широк спектър на приложение. Могат да послужат за наблюдение на домашни любимци или деца, както и за предпазване от опити за грабежи.

Външните модели изискват свързване със захранването и са с висока с степен на водоустойчивост. Това ги прави изключително издръжливи на метеорологични условия и осигурява дълготрайната им употреба. Въпреки това, за да сте сигурни в здравия и качествен монтаж, трябва да следвате инструкциите на производителя, както и да прикрепите добре устройството за стената или тавана. При инсталацията е нужно да се съобразите със следните особености:

  1. Изберете подходяща локация за поставяне на вашата камера. Подсигурете чиста среда пред обектива, като премахнете излишни препречващи предмети. Ако целта е видеонаблюдение на част от улица, трябва да прецените най-оптималния ъгъл или да се доверите на екземпляр, който може да се върти на 360 градуса.
  2. Височината е ключова, защото камерата трябва да бъде недостижима за крадци, които могат лесно да я повредят, ако е на разстояние под 3 метра от земята. Рисковете при видеонаблюдение с цел защита са по-високи и е необходима внимателна преценка на всички фактори, за да избегнете нежелани щети, предизвикани от недоброжелатели.
  3. След като решите кое е най-подходящото място за монтаж, поставете камерата и отбележете с флумастер или молив къде трябва да се направят дупките. След това, пробийте маркираните точки и прикрепете корпуса с включените в комплекта дюбели.
  4. След като устройството се свърже със захранването, кабелът, който води до него, се обезопасява, а връзките се изолират, за да се получават ясни изображения без прекъсване при наблюдение на живо.

Камерите за видеонаблюдение дават сигурност на потребителите си, като действат под формата на домашни охранителни системи. Важно е да спазите всички техники за правилен монтаж, за да се възползвате от пълния потенциал на избраното устройство.

Инструкции за инсталация с оптимална употреба и опции за свързаност

Те се делят на модели, които директно се свързват в захранването, посредством рутер, и такива, които се включват в контакт. В зависимост от типа захранване, могат да предават сигнала си по различен начин – посредством Wifi или мобилни приложения, без значение от разстоянието между оператора и камерата. Разполагат с модули, които позволяват възпроизвеждането на записи или видеонаблюдение на живо. Те работят безжично с различни приемници, като лаптопи, телефони, таблети, смарт телевизори и други, или чрез кабел – при настолни компютри и монитори.

За да осигурите правилна мрежова връзка и сигурна охранителна инсталация трябва да се съобразите с няколко фактора:

  1. Професионалните системи са високобюджетни и изискват добър анализ преди преминаване към физически монтаж. Правилната преценка на сградата води до покритие на максимален периметър.
  2. Важно е да знаете каква е целта на наблюдението. Според нуждите ще определите и най-подходящия продукт. За сигурността на вашия дом е добре да изберете устройство, което покрива голям периметър. Такива могат да са екземпляри, които предлагат функция за въртене на 360 градуса
  3. Ако целта ви е наличието на електронен портиер, с който може да видите приближаващ се куриер, то възможността за гласов отговор е подходяща за вас.
  4. Домашните системи са по-лесни за инсталация, евтини и с широк диапазон от опции за свързаност. Безжичните модели предават сигнал чрез мобилно приложение, което, при наличието на интернет връзка, позволява наблюдение от всички точки на света,
  5. За да избегнете неприятни ситуации с престъпници, е добра идея камерата да е скрита от полезрението им. Функции, като нощно виждане, звукова аларма, светлинен сигнал и високо качество на запис, са ключови за тази цел.

Камери за видеонаблюдение според параметрите им?

Инсталирането на висок клас камера за видеонаблюдение е отлична предпазна мярка за зони с висока престъпност. Залагайки на WiFi модел, имате възможност да откриете следните характеристики:

  • висока разделителна способност – това е важен фактор за възпроизвеждането на ясни изображения и спомага за улавянето на повече детайли;
  • водоустойчивост – този параметър е ключов за предпазване на корпуса от неприятни метеорологични условия;
  • нощно виждане – то се постига чрез светлини или модули за наблюдение вечер. Тези модели са удобни при нужда от денонощна защита на райони или обекти;
  • възможност за записване – за тази функция ще имате нужда от допълнителна карта памет, която да съхранява вашите записи;

С цел постигане на защита и оптимално наблюдение на вашия имот, на пазара е наличен широк диапазон от продукти с различни характеристики. Направете избора си в зависимост от мястото, което трябва да бъде охранявано.