Макалън – история на уискито за ценители

402
Добави коментар
Иван Тимов

За много от любителите на качественото уиски, Macallan е най-добрата марка, която някога са опитвали. Дългите години опит в производството на едномалцово уиски и желанието успехите да се надграждат, а продуктът да се подобрява, създават отличителния характер на whiskey Макалън.

Още от първата глътка ще усетите разликата. Не е случайно, че брандът Макалън има бутилки с колекционерска стойност, които могат да достигнат стотици хиляди долари. Ако обичате качественото шотландско питие, ще ви бъде интересно да научите малко подробности за историята на една от най-добрите дестилерии.

Каква е историята на Macallan?

Върху всяка от бутилките ще забележите присъствието на една къща. Това е Easter Elchies House – домът на дестилерията, който е обединяващ образ на миналото, настоящето и бъдещето на Макалън. Построена е през 1700 година за капитан Джон Грант. От едната ѝ страна преминава река Спей, а от другата се намира и самата дестилерия. Лицензът е получен през 1824 година, независимо че в имота се е произвеждало уиски отпреди повече от 100 години. Районът е подходящ за отглеждане на висококачествен ечемик и 90 декара около къщата са засадени именно с него.

Александър Рийд е бил фермер и учител, който е един от първите получили лиценз за производство на този вид алкохол. Той наема земя над река Спей и регистрира своя компания. Мястото е известно като Macallan. Рийд управлява дестилерията до смъртта си през 1864 година. Наследен е от сина си Александър, който се сдружава с Джеймс Дейвидсън и Джеймс Шиърър Прийст.

След смъртта на Александър, Дейвидсън е този, който става едноличен собственик. При своето управление се е старал да купува само най-качествения ечемик за производството на скоча. Дейвидсън умира през през 1868 година, след което дестилерията е наета от Джеймс Стюарт. След години той я купува заедно с земята наоколо.

Дестилерия Macallan отваря нова страница в своята история през 1892 г. Закупена е от Родерик Кемп. Той я преименува на R. Kemp Macallan — Glenlivet. Той е този, който прави реконструкции и подобрения на мощностите, въвежда стриктни стандарти и увеличава производството. Отлежаването вече става само в испански бъчви, направени от дъб, в които първоначално е имало шери.

С какво се характеризира уискито Макалън?

Дестилерията е първата, където алкохолът отлежава в специално изработени, по нейна поръчка, испански дъбови бъчви. За начало те се пълнят с гроздов сок Palomino, а след първата ферментация – със сухо шери Oloroso. Компанията се гордее, че за производството на качественото марково уиски Макалън не се използват никакви изкуствени аромати и оцветители. Техните дестилатори са най-малките от всички познати, но така се осигурява по-голям контакт на алкохола с медта. Уискито Macallan се характеризира със:

  • богата цветова палитра – тя е резултат от използването на специфичните контейнери, за които споменахме. Може да варира от кехлибарено кадифе с нотки на махагон до светло златисто. Различните продукти на Макалън се отличават със своя уникален цвят;
  • завладяващ аромат – отличителните черти на висококачественото марково уиски Макалън са неговата мекота и наличието на различни естествени плодови аромати;
  • незабравим вкус – създателите на бленда се стараят да предложат богат и гъвкав послевкус, който да ви накара да дегустирате всички продукти на дестилерията Macallan. 12-годишно Шери Оак – опияняващият вкус на тази едномалцова напитка се дължи на престоя ѝ 12 години в дъбови бъчви от шери. Ще усетите балансирано сладък вкус, без никакви добавени примеси. 15-годишният Macallan Double Cask отлежава в два вида бъчви – от европейски и американски дъб, в които преди това е имало олоросо шери. Ще усетите топли нотки на стафиди и ванилия, примесени с джинджифил, карамел и цитруси. Ако търсите още по-отлежала напитка с богат и многоизмерен вкус, изберете 18-годишната серия;
  • множеството си награди – шотландският скоч Макалън е оценен подобаващо и получава различни престижни международни награди през годините. През 2017 година печели Златна награда за “Малцово уиски на годината”.

След всичко което научихте за дестилерията Макалън и нейните продукти, със сигурност имате желание да се насладите на едно от питиетата им в добра компания.

Как да различим оригиналния Macallan?

Клиентите трябва да обърнат внимание на всеки детайл, тъй като напоследък се наблюдават и множество фалшификати на Макалън. Избирайте да пазарувате от лицензирани търговци, които ви гарантират произхода на бутилките и тяхната оригиналност. Macallan е с невероятно качество и няма да покаже утайка, дори след престояване от дълги години. Ориентирайте се и по цената. Този марков алкохол е в по-високия ценови диапазон. Дизайнът на етикета и бутилката Macallan са изработени прецизно и отговорно, а всяко разминаване трябва да ви направи впечатление.