Защо не мога да продам имота си?

379
Добави коментар

Защо се получава така, че някои имоти се продават за седмици, а други за години? Очевидно се допускат известни грешки, които водят до такива драстични разлики във времето за реализиране на продажбата. Ако вие сте продавач, вижте дали не сте допуснали някоя от следните ситуации по отношение на имота, който продавате.

Неадекватна цена

Много то продавачите си мислят, че могат сами да определят добра цена за своя имот. Това обаче се случва най-често като смятат те колко са вложили вътре като средства, като гледат цените в сайтовете за обяви или просто пишат такава цена, отколкото пари се нуждаят в момента за някакви техни начинания. Всички тези методи са неадекватни.

Това, че и сте вложили определена сума в имота, още не означава, че той струва толкова. Пазарът на недвижими имоти се влияе от много фактори, които трябва да вземете предвид в конкретния момент. За да сте сигурни, че цената ви е адекватна, най-добре потърсете професионална оценка, защото правилната цена е най-важното, за да се продаде имота ви.

Цените в сайтовете за обявите също не могат да са ориентир, защото е важно на какви цени реално минават сделките – нещо, което няма как да знаете.

Занемарен имот

Ако искате да продадете имота си, трябва да му придадете търговски вид. Изхвърлете боклуците, непотребните вещи, почистете добре, отстранете неприятните миризми. Ако не желаете да ремонтирате, поне освежете, за да има имота приятен вид и да се харесва. Това оказва влияние на купувачите, малко са тези, които ще успеят да се абстрахират от такива външни фактори и да видят качествата и потенциала на такъв имот.

Имате наематели

Ако сте сигурни, че искате да продадете имота си и не искате да чакате дълго, по-добре го освободете от наемателите още преди да пуснете обявата за продан. Повечето огледи не минават добре когато в жилището има наематели по ред причини.

Криете недостатъците на имота

Никой не очаква от вас да говорите лошо за имота, който продавате, но е добре да бъдете искрени за очевидните неща, така ще спечелите доверието на купувачите. Посочете силните и слабите страни на имота ви, например апартаментът ви няма асансьор, но пък има изключително функционално разпределение.

Не на последно място, преценете добре ще можете ли да се справите сами с реализирането на продажбата на имота ви или е по-добре да потърсите брокер, който да ви помогне.