7 съвета за безопасност на плажа

294
Добави коментар

Отправяте се към плажа това лято? Вижте как вие и вашето семейство можете да сте в безопасност.

1. Изберете плаж със спасители

Не всички плажове са охраняеми. Избирайте само такива, където има спасители – обучени професионалисти, които могат да помогнат при нужда. Те ще бъдат на разположение, ако нещо се обърка, в или извън водата.

2. Информирайте се какво означават знаците и флаговете

На плажовете със спасители ще видите вдигнати знамена. Важно е да знаете какво означават те.

Червени и жълти знамена

Значение: Спасителна зона. Това е най-безопасната зона за плуване, бодиборд и използване на надуваеми лодки.

Черно-бели карирани знамена

Значение: За сърфове, дъски за гребане, каяци и други незадвижвани плавателни съдове. Това е зоната за излитане и възстановяване на кайтсърфисти и уиндсърфисти.

Червено знаме

Значение: ОПАСНОСТ! Никога не влизайте във водата при никакви обстоятелства, когато се вее червеният флаг.

Оранжев вятър

Това показва офшорни условия или условия на силен вятър. Никога не използвайте надуваеми лодки, когато има вдигнат оранжев флаг..

3. Внимавайте за мъртви течения

Мъртвото течение е силно течение, което тече към морето и бързо да ви завлече навътре в него. Не влизайте във водата, коато има предупреждение за такива. Ако все пак се окажете хванати в мъртво течение, опитайте следното:

Не се опитвайте да плувате срещу, защото ще се изтощите.

Ако можете, плувайте успоредно на брега, докато се освободите от мъртвото течение и след това се насочете към брега.

Винаги вдигайте ръка и викайте за помощ.

4. Плуване в морето – преценете възможностите си

Преди вие или вашето семейство да влезете във водата, важно е да вземете предвид вашите способности и условия – морето може да бъде много взискателна среда и е различно от плуването в басейн.

5. Ако дете изчезне на плажа

Първо проверете спокойно обкръжението си, като се уверите, че другите деца остават под наблюдение. Свържете се със спасителите или полицията. Уведомете всички, след като детето бъде намерено.

6. Пазете се от слънцето

Бъдете внимателни със слънцето – използвайте слънцезащитен крем, носете тениска, шапка и слънчеви очила, когато  не се във водата. Използвайте плажен чадър и следете най-вече децата – да не стоят твърде дълго на жарко слънце и да спазват горните указания.

7. Не носете ценни предмети

Винаги може да станете жертва на крадци. Не носете много пари и скъпи часовници на плажа. Може би това е чудесен повод и да се освободите за няколко дена от мобилния си телефон. Все пак сте на почивка, нали?