Поредна нощ на яростни протести във Франция

322
Добави коментар

За поредна нощ, протести обхванаха големите градове на Франция. Причината за напрежението е убийството на тийнейджър с марокански произход по време на полицейска проверка.

Полицията докладва за инциденти, включително пожари в Марсилия, Лион, Тулуза и др. 40 хиляди полицаи се опитват да се справят с протестиращите. В Парижкото предградие Нантер, където беше убит младежът, протестиращите изгарят коли, барикадират улиците и изписват по сгради и автобусни спирки „Отмъщение за Наел“.

Опожарени са магазини в централната част на Париж и градска зала в друго предградие.

В Марсилия, вторият по големина град във Франция, срещу протестиращите e използван сълзотворен газ.

Тийнейджърът Наел М. е застрелян във вторник сутрин, по време на час пик. Той не е спрял  при подаден сигнал от полицейски патрул, след като е забелязан да управлява колата си в бус лентата. Полицаите са го настигнали в задръстване. Когато колата продължила, единият полицай стреля в шофьора и той умира на място. Полицаят е потвърдил, че е направил изстрела, но целта му е била да предотврати преследване, в което можело да пострадат много хора, тъй като младежът вече имал нарушения.

Досега полицията е арестувала няколко стотин души, а 170 полицаи са ранени. Не се съобщава колко цивилни са пострадали.

Това е третият пореден фатален случай на стрелба по време на полицейска проверка от началото на годината досега.

Полицейският служител е задържан, а адвокатът му казва, че се е целил в крака, но се е спънал и затова изстрелът е бил фатален.

„Той е трябвало да бъде спрян, но очевидно [полицаят] не е искал да убие шофьора.“

Макрон заяви, че стрелбата е непростимо деяние, но също осъди протестите.

Този случай отново изважда наяве проблем, свързан с насилието и расизма сред силите за сигурност във Франция, разпространени предимно в по-бедните предградия, където живеят граждани със смесен произход.