Прекарваме 5 години от живота си в социалните мрежи

263
Добави коментар

С 4.8 милиарда потребители всеки ден, социалните медии са съществена част от света и основният начин, по който оставаме свързани с другите.

От 2010 г. насам, на 30 юни се отбелязва Денят на социалните медии, за да се обърне внимание на влиянието, което те имат върху глобалната комуникация.

Първата социална платформа, достигнала 1 милион потребители през 2004 г. е MySpace. Тя павира пътя за изграждане на социалните медии такива, каквито ги познаваме днес.

Само за две десетилетия, социалните медии достигат до 60 процента от населението на света.

Facebook е най-използваната платформа, с 2.96 милиарда активни потребители. Създадена като социална мрежа за колежа, в който Марк Зукърбърг учи, Facebook бързо се превръща в глобално явление. Днес компанията Мета притежава 4 от най-големите социални медии – Facebook, Instagram, Facebook Messenger и WhatsApp.

YouTube плътно следва Facebook. Създадена през 2005 г., днес тя има 2.51 милиарда потребители.

WhatsApp и Instagram се нареждат на трета и четвърта позиция.

Прекарваме средно по 2,5 часа на ден в социалните медии. Това са 864 часа на година или 36 дни.

Ако обобщим за всички години до края на живота, при продължителност от 72 години и първи акаунт на 16, каквито са критериите за достъп на самите социални медии, около 5.5 години от живота си ще прекараме, скролвайки в социалните мрежи.

Причините за такава сериозна инвестиция на време са различни. Социалните мрежи са платформи за комуникация, забавление и информация. Проучванията обаче показват, че прекаленото използване на социални медии има негативно влияние върху умственото здраве.

„Всички алгоритми на социалните медии са оптимизирани така, че да ви задържат в платформата. За тези компании няма значение дали това ви вреди. Ако това, което виждате ви задържа тук, ние ще ви покажем още от същото.“ казва авторът Кейти О‘ Нийл.