Намаляваме изхвърлянето на годна за консумация храна

335
Добави коментар

Ново предложение предвижда страните от ЕС да започнат да намаляват количеството годна за консумация храна, което се изхвърля и към момента достига до 10 %.

Изчислено е, че всяка година на всеки жител на ЕС се падат по 131 килограма изхвърлена годна храна. Освен че струва пари, от нея се отделя и допълнителен въглероден диоксид, както и се изразходва енергия и вода за производството.

Новият регламент ще бъде предложен на ЕК и ще постави цел пред всяка държава да намали общите си отпадъци от неизползвана храна в магазините, ресторантите и домакинствата с до 30 % на глава от населението спрямо нивата от 2020 г . Предвижда се това да стане до 2030 г.

Страните също ще трябва да намалят с 10 % изхвърлянето на годна храна в производствения процес.

Окончателният вариант на закона ще трябва да се договори в парламента. Предвижда се и създаването на мерки, с които да стимулират компаниите и потребителите да се съобразят с тези цели.

Те могат да включват ограничаването на промоции и разпродажби, които стимулират пазаруването на ненужни продукти, превръщащи се в отпадък, инициативи за фермери и бизнеси да даряват излишната храна на обществени кухни, вместо да я изхвърлят, както и начини да се предлагат в търговските вериги повече „грозни“ или безформени плодове и зеленчуци.

Домакинствата са отговорни за около половината от изхвърляната годна храна в Европа.

Същевременно, В Брюксел се работи и за създаване на по-ясни етикети и маркировка „най-добър до“ и „използвайте преди“, за да се избегне изхвърлянето на храна, която е годна за консумация поради неправилно разчетена маркировка.