Европейският телескоп „Евклид“ ще изследва тъмната вселена

290
Добави коментар

Новият Европейски телескоп излетя от Флорида на борда на ракетата “Фалкън 9” и ще изследва мистериозните феномени „тъмна материя“ и „тъмна енергия“, които, според изследователите, представляват 95 % от познатата вселена.

Мисията на ЕСА струва 1.4 милиарда долара и ще трае поне 6 години. Откритията на телескопа се очаква да трансформират астрофизиката и да помогнат да се разберем природата на гравитацията.

„Евклид“ ще предприеме едномесечно пътуване и ще се установи в орбита около Слънцето на около 1.6 милиона километра от Земята, в позиция на гравитационна стабилност между Земята и Слънцето, наречена Лагранжева точка 2.

От там, Евклид ще изследва еволюцията на феномените, наречени общо „тъмна вселена“. „Евклид“ ще наблюдава галактики, отдалечени на до 10 милиона светлинни години от Земята и ще разшири познанията ни за пространството отвъд Млечния път.

Двутонният космически апарат е оборудван с инструменти за измерване на интензитета и спектрите на инфрачервената светлина от тези далечни галактики, така че да определи прецизно разстоянието до тях и според екипа, ще може да измерва точно тъмната енергия.

„Евклид е повече от телескоп. Той е детектор за тъмна енергия.“ казва един от водещите изследователи в екипа.

Мисия се фокусира върху двете компоненти на тъмната вселена – тъмната материя, която се счита, че оформя космоса и тъмната енергия, която може би ще обясни защо разширението на вселената се ускорява.

НАСА също предвижда мисия за изследване на тези феномени, която се очаква да стартира през 2027 г., а и телескопът Джеймс Уеб – съвместен проект между НАСА и ЕСА – може да се включи в усилието за разкриване на една от най-големите тайни на вселената.