Как да преодолеем травмата от развода?

278
Добави коментар

Разводът е едно от най-сложните решения в живота на всеки. Справянето с развода изисква не само много време, усилия и енергия, но също така може да нанесе сериозни щети на вашето психическо и физическо здраве.

Ето 10 начина, чрез който по-лесно може да се премине през този труден период.

  1. Приемане, а не отричане

Приемането на развода ще ви направи тъжни, объркани и разочаровани, но това е горчивата истина. Колкото по-бързо го приемете, толкова по-добре ще се почувствате.

  1. Поскърбете

Вълните от скръб от загубата на любов, приятелство, споделени преживявания, надежди, планове и интелектуална, емоционална и финансова подкрепа са нещо нормално и не трябва да се криете от тях, а да ги изживеете, за да се върнете отново към нормалността.

  1. Бъдете добри към себе си

Направете си почивка и изчистете мислите си. Не се преуморявайте и не се насилвайте да правите неща, които просто не искате.

  1. Говорете за чувствата си

Избягвайте да оставате сами през този период. Говорете с приятелите и семейството си и споделете какво чувствате. Това ще ви помогне да превъзмогнете болката си и да рационализирате случилото се.

  1. Стойте далеч от борбата за власт

След развода ви винаги ще има моменти, когато ще се окажете в борба за власт с бившия си, точно както сте го правили, когато сте били заедно. Старайте се да избягвате това, тъй като е много емоционално натоварващо.

  1. Грижете се за себе си

Поддържайте умственото и емоционалното си здраве под контрол. Отделяйте време за упражнения, хранете се добре, излизайте. Не прибягвайте до алкохол, наркотици или цигари, за да се справите, тъй като това само ще влоши нещата.

  1. Говорете, изслушвайте и успокоявайте децата си

Ако имате деца, не ги оставяйте сами да преминат през вашия развод. Питайте ги какво чувстват, отговаряйте честно на въпросите им и ги уверете, че вината не е тяхна, както често децата възприемат ситуацията.

  1. Поддържайте рутина

Изследванията показват предимствата на поддържането на рутина като полезно за хората, физически и емоционално.

9. Фокусирайте се върху това да продължите напред

Животът в миналото ви отдалечава от крайната цел да продължите живота си. Не потъвайте в спомени и съжаления, а се опитайте да подредите новото си бъдеще.

  1.  Оценявайте позитивите

Със сигурност има такива, така че не ги пренебрегвайте!