10 съвета как да се справяте по-добре финансово

226
Добави коментар

Във времена на криза и инфлация, почти всеки търси начини да ограничи разходите си. Вижте нашите 10 съвета, които могат да ви помогнат.

  1. Проследявайте разходите си

Винаги знайте с колко точно пари разполагате в сметката си като спестявания, колко от заплатата си вече сте изхарчили този месец, колко пари дължите на човек или банка. Ако нямате този навик, почти гарантирано е, че ще изхарчите повее отколкото можете да си позволте.

  1. Създайте си бюджет

Златно правило е да не харчите повече, отколкото разполагате. Иначе непрекъснато ще дължите пари, а и ще бавите вноските. За да не се случва това е нужно да си направите бюджет – какви са разходите, без които не можете – сметки, кредити, колко харчите за храна, дрехи, принадлежности, оставете си и резервна сума за непредвидени разходи (винаги има такива), а също си определете и сума, която можете да спестите.

Хубаво е да имате някакви заделени пари – например в началото на годината можете да използвате спестени от миналата година пари за да платите данъците на жилището, автомобила ви, да купите винетка и т. н. Спестяванията може да отидат и за нещо приятно, например лятна почивка.

  1. Поставете цели за спестяване

Отново за спестяването – за да успеете да спестите, трябва да имате ясна цел колко може да отделите и колко искате да сте спестили за година например. Освен разплащателна спетка, открийте си депозитна. Може да поръчате в банката една определена сума от заплатата ви автоматично да се прехвърля всеки месец в депозита ви.

  1. Поставете си ограничения

Поставете строги лимити в интернет банкирането ви и на кредитните ви карти. Разбира се, спазвайте ги и не ги променяйте без наистина важна причина.

  1. Подгответе се за пазаруване на хранителни стоки предварително

Винаги си правете списък и го спазвайте. Много често се презапасяваме излишно и после изхвърляме храна. Бъдете и гъвкави – ако попаднете на страхотна промоция в магазина, възползвайте се.

  1. Носете си обяд на работа

Домашно приготвената храна е винаги по-евтина. Освен това често е по-здравословна и разбира се, приготвена точно по ваш вкус.

  1. Спрете да плащате за кабелна телевизия

Замислете се – при наличие на всички възможности, които предлага интернет, необходима ли ви е кабелна телевизия или я поддържате по навик? Може дори да не ползвате домашен интернет. Ако например имате неограничен интернет на телефона, може да свързвате към него лап топа си, а дори и друг телефон.

  1. Създайте си фонд за спешни случаи

Създайте си такъв фонд и го използвайте само в краен случай – инциденти, болести, ако останете без работа и временно не можете да поемете вноската по кредита си.

  1. Купувайте втора употреба

Това може да ви спести доста пари, като често ще получите и по-качествен продукт. Отърсете се от предразсъдъците и ще видите, че пазаруването second hand си е цяла култура.

  1. Изкарвайте повече

Това също е златно правило – ако не ви стигат парите, работете повече, вместо да се ограничавате повече, тоест повишете приходите. Активно търсете начини за това, ако смятате, че средствата системно не ви достигат. Инвестирайте време и средства да повишите квалификацията си.