СЗО отново проучва дали аспартамът е канцерогенен

218
Добави коментар

След години лобиране от страна на потребителски организации в САЩ, както и няколко изследователи на ракови заболявания, СЗО ще провери отново дали има данни, според които аспартамът трябва да се класифицира като канцерогенен.

Изследователското звено на СЗО, наречено Международна агенция за изследване на рака (МАИР) ще обяви своите заключения през този месец.

Ако бъде обявен за „възможно канцерогенен“, ще последват нови проучвания върху свойствата и действието на аспартама.

„Не виждам как без по-добре организирани проучвания може да се направят нови заключения по темата.“ казва Анди Смит, професор по токсикология от Кеймбридж.

Аспартамът е един от най-широко използваните подсладители, който се среща в продукти като Кока-Кола и дъвки, но неговата безопасност предизвика дебати още откакто е одобрен за употреба за първи път преди 4 десетилетия.

МАИР е полу-автономно звено на СЗО, което може да реши дали дадено вещество е потенциално канцерогенно, като се базира на публикувани доказателства от проучвания, но не се произнася колко от това вещество би създало риск.

Очаква се заедно с новото заключение да бъдат дадени препоръки в какви количества консумацията е безопасна.

През 2008 г., веществото е било номинирано за повторна оценка за канцерогенност, но не е било сред основните приоритети. През 2014 г. отново е номинирано, този път с подкрепата на двама изследователи на рака  – Джеймс Хъф и Рон Мелник.

След тази номинация, разглеждането е поставено като основен приоритет, заради „широката му употреба, все още съществуващите притеснения относно канцерогенност и последните доклади, които съобщават за наличие на корелация при опитите с животни“ се казва в документацията.

Следва трета номинация през 2019 г., но едва сега доказателствата ще бъдат разгледани повторно.

„Има огромен брой изследвания, които доказват без съмнение, че това съединение е безопасно и няма канцерогенен потенциал.“ казва доктор Самюъл Коен, професор по онкология. Той изследва подсладителите от десетилетия и консултира различни организации и бизнеси. Според него е възможно новата оценка да „подведе потребителите“.

Списъкът с приоритетни вещества на МАИР се обновява на всеки пет години и обичайно не се изследват всички вещества от този списък. Някои, като кафето, са считани за потенциални канцерогенни, но статутът им е променен впоследствие.

Сега изследователите завяват, че са открити „нови доказателства“. Последното проучване е от 2022 г., със 100 хиляди души и то показва леко повишение на риска от развитие на рак при хората, които използват големи количества подсладители, включително аспартам.

Друго подобно проучване показва, че този риск не е причинен от аспартама и критикува дизайна, при който хората сами докладват колко подсладители консумират.