Ще има ли скоро летящи коли

358
Добави коментар

В САЩ вече е издаден първият лиценз за прототип на летяща кола, като разрешението е за изследвания и развитие на технологията.

Превозните средства, които включват летене все още се разработват, но се очаква да предложат по-бърз и безопасен транспорт. Преди да бъдат въведени за комерсиална употреба, създателите им ще трябва да се справят с редица предизвикателства.

Първият прототип на летяща кола, получил разрешение, е разработен още през 2015 г. от старт-ъп компания. Той прилича на обикновена кола и може законно да се движи по пътища, с обхват около 320 километра. Според създателите може и да лети около 170 километра. Той няма нужда от рампа за излитане, а прави това вертикално. Компанията твърди, че технологията позволява на колата да се превърне в биплан, като трансформира вратите си в криле. Засега прототипът е показан само на инвеститори.

„Някои от компонентите, от които се нуждаем още не съществуват.“ Казва Джим Духовни, изпълнителният директор на компанията-създател на прототипа. Те очакват производството да започне през 2025-26, а настоящата цена е 350 хиляди долара.

За да може да лети, едно превозно средство трябва да бъде олекотено, а изискванията за безопасност на пътя са по-различни. Освен това предизвикателство, трябва да се разреши и проблемът за управлението и организацията на пътуването с летящи коли.

Контролът върху за въздушното пространство се осъществява от институция, която издава и разрешителни за летене, следвайки строги регулации. Очаква се с навлизането на летящи превозни средства, да бъдат въведени и регулации за тях, но все още не е ясно как ще бъдат издавани разрешителни на самите шофьори и какви ще бъдат изискванията.

Стои въпросът и с каква скорост ще се движат тези коли, под чия юрисдикция ще бъдат, когато има катастрофа във въздуха и как ще се контролира трафика.

Шумът, който създават летящите коли също е основен проблем. При множество излитания и кацания, никой не е наясно какъв ще бъде шумът и какво ще е влиянието му върху хората.

Вече има опити да се създадат компютърно модели, които да предскажат това, а регулациите могат да бъдат постепенно въведени от правителствата.

Според изследователи, не е ясно и колко наличието на летящи коли би облекчило трафика в големите градове, тъй като не се очаква да заменят изцяло наземния транспорт.

В началото, както с всяка нова технология, само най-заможните ще могат да си позволят летящи коли, но постепенно те ще навлязат в живота на всички.

Трябва да мислим за тази технология не като за нещо, което ще наруши живота ни, а като за технология с полза за цялото общество.