Суха коса през лятото – как да си помогнем

333
Добави коментар

През лятото косата има тенденция да става по-суха поради комбинация от фактори. Повишеното излагане на слънчеви лъчи може да увреди кутикулата на косъма, най-външния слой на косъма. Това увреждане води до загуба на влага, което прави косата суха и чуплива. Ултравиолетовата (UV) радиация от слънцето може да разгради протеините в косъма, включително кератина, който е отговорен за здравината и еластичността на косъма. Това влошаване може да доведе до по-слаба и суха коса.

Лятното време често носи високи температури и повишена влажност. Прекомерната топлина може да накара естествената влага на косата да се изпари по-бързо, оставяйки я суха. Честото миене също може да премахне естествените мазнини на косата, което води до сухота.

Ето 4 отлични съвета, с които може да помогнете на косата си да бъде във форма, през този труден за нея период.

Сменете шампоана и балсама си

Точно както сменяте дрехите в гардероба си с новия сезон, също е добър момент да преоцените шампоана и балсама си. Ако вашите летни дейности карат косата ви да е „по-жадна“ от нормалното, преминете временно към продукти за много суха коса.

Освен това, тъй като сте по-активни през лятото, може да се изкушите да увеличите честотата на измиване с шампоан, което може да доведе до допълнителна сухота. Едно решение е да почистите скалпа си с почистващ балсам между шампоаните. Тези продукти за коса с ниско съдържание на детергент нежно отстраняват мръсотията и остатъците, без да премахват естествените масла, от които косата ви се нуждае, за да остане хидратирана.

По-щадящо отношение през лятото

Разбира се, също така е добра идея да пропуснете изцяло топлинното оформяне през лятото и да преминете към безтоплинната прическа. Това позволява на косата ви да запази естествената си влажност.

Прически като плитки, разхвърляни кокове, дори просто разпуснати вълни са модерни и лесни за постигане. Новите формули на кремове без изсушаване могат да помогнат. Тези продукти осигуряват меко задържане и контрол на къдренето, които поддържат прическите ви без топлина и ви позволяват да държите сешоара си в чекмеджето.

Боядивасване

Лятото може да не е най-доброто време за изпробване на нови нюанси, които изискват силно обезцветяване и могат допълнително да изсушат косата . Вместо това, помислете за процедури за гланциране на косата с ниско съдържание на амоняк. Ако косата ви вече е боядисана, използвате ли шампоани и балсами, предназначени за внимателно третиране на цвета. Добър съвет за запазването на цвета е също така носенето на шапка когато слънцето е най-силно.

Използвайте защита за коса в басейна и в морето

Хлорът и солената вода са добре известни „виновници“ за причиняването на допълнителна суха коса през лятото. Намажат косата си с балсам без отмиване или дори с богата маска за коса, преди да влезете във водата. Това осигурява допълнителна защита за косата по време на плуване. Разресвайте тези формули през косата си с гребен с широки зъби за равномерно разпределение.

Бонусът е, че слънцето действа като мощен сешоар, помагайки на овлажнителя за коса да проникне в нея, докато сте на открито. Когато се приберете вкъщи и измиете косата си с шампоан, няма да повярвате колко невероятно мека и блестяща ще бъде тя.