За какво помагат омега-3 мастните киселини?

304
Добави коментар
Иван Тимов

Вероятно сте чували от различни специалисти, че приемът на Омега-3 е важен. Но какво всъщност представляват тези суплементи и защо са толкова важни за човешкото здраве? От онлайн магазин Vitamag.bg споделят повече информация относно същността на тези важни вещества и ползите за организма.

Какво са омега-3 мастните киселини?

Те са ненаситени мастни киселини, които играят важна роля в тялото. Те са известни със своите антиинфламаторни свойства и помагат за поддържането на здравето на сърцето, мозъка и оптималната функция на нервната система.

Прием на омега-3 мастните киселини

Могат да се приемат чрез консумиране на редица храни от растителен и животински произход или чрез хранителни добавки, най-често под формата на капсули. Важно е да се отбележи, че за разлика от някои жизненоважни вещества, които организмът може да произвежда самостоятелно, тези не са такива и изискват допълнителен външен прием чрез възможните източници.

омега 3 капсули

Съдържание в хранителните продукти

Има някои храни, които са отличен източник на тези хранителни вещества:

  • мазни риби – сьомгата, скумрията, треската и пъстървата са богати източници на омега-3. Консумирането на тези риби е един от най-добрите начини да се осигури достатъчен прием на ненаситени мастни киселини от тази група;
  • чиа семена – тези семена се считат за суперхрана и са богат източник на жизненоважни вещества, включително витамини, минерали, антиоксиданти;
  • ленени семена – може да ги добавите в своите салати, солени или сладки печива, както и супи. Те имат и високо съдържание на фибри, подобряващи храносмилането и подпомагащи процеса по намаляване на телесното тегло;
  • черен шоколад – смята се, че черният шоколад с високо съдържание на какао, над 50 %, могат да бъдат източник на омега-3.

Включвайки тези хранителни продукти към вашето разнообразно хранене ще си набавите не само мастни киселини, но и още витамини, минерали и други микроелементи.

Омега-3 мастните киселини при бременност

Тези вещества играят важна роля по време на  бременност. Специалистите препоръчват консумацията им през целия период, защото влияят по следния начин:

  • докозахексаеновата ( DHA) мастна киселина е важна за нормалното развитие на мозъка и очите на бебето. Приемът на достатъчно количество бременността помага за здравето на нервната система и зрението на новороденото;
  • подобряване на настроението и предотвратяване на депресията– според проучвания, тези нутриенти намаляват възможността от възникване на постродилна депресия при майките;
  • подпомагане на развитието на имунната система –  помагат за развитието на имунната система на бебето, както и да намалят възможността от алергии и астма, които са често срещани в детска възраст;
  • намаляват риска от преждевременно раждане – някои изследвания показват, че жените, които консумират достатъчно вещества от тази група през бременността имат по-нисък риск от преждевременно раждане. Те помагат за укрепване здравето на матката.

Тези предимства могат да имат важна роля в нормалното протичане на бременността. Въпреки полезното действие, е необходимо да се консултирате с вашия следящ акушер-гинеколог преди да самоинициирате редовен прием.

Омега-3 мастните киселини като хранителни добавки

Ако не можете да получите достатъчно високо съдържание от продуктите, които ежедневно консумирате, може да потърсите подкрепа чрез прием на хранителни добавки. Съществуват качествени суплементи, които осигуряват необходимите вещества за оптималното функциониране на организма. Те имат изчистен състав, щадящо и мултифункционално действие. Някои от тях може да притежават странични ефекти, но те се изразяват рядко.

За какво помагат Омега-3 и защо да изберете такива хранителни добавки?

Имат различни приложения и широк спектър на действие. Според проучвания, хранителни добавки с такова съдържание помагат в следните аспекти:

  • здраве на сърцето –  могат да намалят нивата на триглицериди, регулират кръвното налягане и намаляват проблемите в областта на сърдечно-съдовата система. Може да възпрепятства аритмии, инфаркт на миокарда и сърдечна недостатъчност;
  • подпомагане на мозъчната функция – могат да подобрят паметта, когнитивните функции и настроението. Достатъчният и редовен прием може да помогне при проблеми, като депресия, аутизъм и прогресиращи неврологични заболявания.
  • състоянието на ставите –  имат антиинфламаторни свойства, които помагат при заболявания. като ревматоиден артрит и възпаление на ставите;
  • здраве на кожата – могат да поддържат здравето на кожата, като подобряват хидратацията и еластичността й. Те могат да намалят сухотата, раздразненията и възпаленията. Използват се често и помагат при проблеми, като псориазис.

Смята се още, че подобряват зрението, както и общото състояние на организма.