Трето обвинение заплашва Тръмп

554
Добави коментар

Според разследването, има доказателства за ново обвинение срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, касаещо действията в Капитолия от 6 януари 2020 г. и опитът да се обявяват изборите, които той загуби, за невалидни.

Новите обвинения ще включват три престъпления, като детайлите са разяснени в писмо, изпратено на Тръмп от разследващия прокурор Джак Смит.

Тръмп може да бъде обвинено във възпрепятстване на официална процедура и конспирация с цел измама на държавата.

Писмото идентифицира и трето възможно обвинение, касаещо заплахи срещу човешките правата, описани в Конституцията или законите на страната.

Разследват се и много случаи, в които е възможно бившият президент да е притискал други официални лица в опита си да попречи на процедурата по встъпване в длъжност на президента Байдън. Това се счита за опит за измама на гласоподавателите в по-широк аспект.

Фокусът обаче е върху опита да спре официалното приемане на изборната победа на Джо Байдън.

Ако това обвинение наистина стане официално, САЩ ще бъде първата страна в света, обвинила бивш президент в опит да унищожи конституционализма и фундаменталния принцип на демокрацията, че избирателите избират своя лидер. Бившият адвокат на Тръмп, Тай Коб, казва, че такова обвинение ще бъде историческо.

„Трябва да ни вълнува повече от обвинението за документите. Това е едно от най-големите оскърбления на конституцията за всички времена. Страната е длъжна, пред себе си, да осигури върховенство на закона и да демонстрира, че сме готови да защитим визията за Америка и да отстраним бъдещите заплахи, като накажем Тръмп, в случай, че е признат за виновен.“

Пенсионираният федерален съдия Майкъл Лутиг казва:

„Бившият президент не остави на Джак Смит друг избор, освен да предяви обвинения, защото бившият президент се подигра с конституцията и правовия ред.“

Тръмп, който води листата на Републиканската партия и може отново да бъде избран за президент нарече писмото „ужасяващи новини“ в пост в социалната си медиа.

През миналата година правителствена комисия разследва действията от Каптолия и заключи, е Тръмп е извършил множество престъпления, включително конспирация за измама на държавата, но разследването от страната на Департамента по правосъдието се забави.

Ако такива обвинения бъдат отправени, делото ще бъде разгледано от съда много по-бързо, отколкото делото за неправилно използване на класифицирани документи – преди изборите през 2024 г.

Тръмп пледира невинен и по двете си предишни обвинения – за неправилно използване на секретни документи и за даване на подкуп срещу мълчание.