Амстердам забранява круизните кораби

894
Добави коментар

Градският съвет на Амстердам забранява достъпа на круизни кораби до терминалите в центъра на столицата. Това е част от политиката за намаляване на посетителите на града.

Амстердам се превръща в жертва на популярността си, с над 20 милиона туристи годишно, някои от който привлечени изключително от парти-репутацията на града.

Над сто круизни кораба годишно акостират в центъра на столицата.

Според политиците, присъствието на големи круизни кораби не съвпада с целите за развитие на града, които включват по-голям контрол върху броя туристи, намаляване на замърсяването и разширяване на инфраструктурата.

Израз на усилието за контрол над туризма е и скорошната забрана за употреба на канабис по улиците на „Червените фенери“ – емблематичният квартал, известен с разкрепостените си забавления.

През март градът проведе кампания, призоваваща британските мъже, които искат да правят ергенски партита там „да стоят далеч“.

„Круизните кораби в центъра на града не се вписват в целите ни за ограничение на туризма.“ казва  Илана Родерик от либералната партия Д66, която управлява града заедно Лeйбъристите и евайърменталистите. Тя наскоро нарече туристите, идващи в Амстердам от круизните кораби „напаст от скакалци“, защото пристигат в града наведнъж.

Други официални лица се разграничават от такъв език, но кметът на града изрази мнение, че туристите от круизните кораби прекарват по няколко часа в града, като се възползват от него, но не допринасят с нищо за развитието му.

Това решение отговаря и на инфраструктурните цели – Амстердам има амбиция да построи мост, свързващ разрастващото се предградие Ноорд с останалата част от града, който ще трябва да се съобрази с постоянно пристигащите круизни кораби и това ще оскъпи проекта.

Другата основна причина за тази забрана е намаляването на замърсяването в Амстердам. Според проучване от 2021 г. един круизен кораб произвежда за един ден емисии азотни оксиди колкото 30 хиляди камиона.

Забраната още не е влязла в сила, а властите обмислят други пристанища, където круизните кораби ще могат да акостират и от там туристите все пак да пътуват до Амстердам.