Вижте кои са най-честите нарушения, установени след проверките по Черноморието

382
Добави коментар

Проверките по родното Черноморие текат с пълна сила, тъй като вече сме в разгара на летния сезон и морските курорти са пълни както с български, така и с чуждестранни туристи. Към настоящия момент са извършени общо 273 проверки от служителите на КЗП. 191 от тях са проведени в ресторанти, заведения и нощни клубове и 82 в къщи за гости и други подобни места.

Тодор Стоянов, изпълняващ длъжността старши инспектор обяви, че едни от най-масовите нарушения във всички обекти всъщност са свързани с разпространени на информация, която не е вярна и по някакъв начин заблуждава туристите. Например, едно заведение се представя като ресторант, но всъщност то функционира като бистро.

В много обекти е поискан документ, удостоверяващ категоризация. Менютата трябва да са на български и на чужд език, а цените – в български лева и с ясен и точен грамаж, за да не бъдат подведени клиентите. Стоянов уточнява, че служителите не могат да проверяват дали зададената цена се отнася за една порция или за грамаж.

Припомняме, че преди броени дни в социалните мрежи беше публикуван клип от младо семейство от заведение за хранене в град Варна, което скандализира мрежата със сметката от 650 лева за три пържоли. Случаят стана изключително популярен, като междувременно проверяващите се заеха да проверяват ресторанти и заведения.