Как по-лесно да преминем през трудните периоди в живота?

377
Добави коментар

Безработица, болест, финансови затруднения, загуба – всички изпитваме трудности в един или друг момент. Във времена на несигурност и борба е естествено да се почувствате обезсърчени. Но да имате надежда, че нещата ще се оправят, може да ви преведе през привидно невъзможни ситуации. Изследванията показват, че хората, които са обнадеждени, често се справят по-ефективно с пречките, докато по-песимистичните хора са склонни да се затворят в себе си.

Ето няколко лесни начина да запазите надежда в трудни времена.

Достигнете до другите

Без значение какви точно проблеми имате, през какви трудности преминавате, важно е да знаете, че не е добра идея да се опитвате да се справите сами. Обърнете се към семейството, приятелите или потърсете професионална психологична помощ. Включете се в онлайн общности за взаимна подкрепа и помощ. Не се затваряйте в себе си, дори напротив – разширете кръга си.

Изразете благодарност

Изброяването на това, за което сте благодарни, може да изглежда трудно, когато сте в лош период. Въпреки това винаги има за какво да сме благодарни. Често ни е по-трудно да обърнем внимание на положителните неща, а се фокусираме върху проблемите. Това е естествено, защото те чакат своето решение, но трябва да имаме баланс в мислите си и да не си позволяваме да мислим само за трудностите. Упражнявайте се в благодарност, дори за дребните неща, всеки ден.

Бъдете добри

Добротата ни радва не само околните, тя е много полезна и за нас самите. Извършването на добри дела ще ви разсее от проблемите и ще подобри взаимоотношенията с хората около вас. Ще подобри самочувствието ви и дори може да ви покаже нови пътища, по които може да подобрите положението си. Дори обикновеното старание да бъдете любезни с всички ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Пазете се

Наспивайте се, хранете се правилно и упражнявайте дейности на закрито, които ще ви помогнат да се възстановите от негативните емоции. За да се чувствате добре, трябва да се грижите за здравето си и нуждите си.

Имайте цели

Помислете за нещо, за което искате да постигнете. Голямо или малко, няма значение, стига да е значимо и да ви дава усещане за цел. Наличието на осезаема цел ще ви помогне да станете и да посрещнете деня, дори когато всичко изглежда безнадеждно. Както е казал философът Фридрих Ницше, „Този, който има защо да живее, може да понесе почти всичко.“

Помоли за помощ

Искането на помощ може да бъде плашещо, но също така може да промени живота ви. Може да се изненадате от решенията и идеите, които другите ще ви предложат. Дори и да нямат отговорите, те могат да ви окажат помощта и подкрепата, от които се нуждаете, за да преминете през труден момент.

Ангажирайте се в смислено действие

Не можете да контролирате всичко, но можете да контролирате някои неща. Противоотровата срещу отчаянието и безпокойството е действието. Съсредоточете се върху нещата, които можете да промените към по-добро, независимо колко малки са. Работете с това, което имате стъпка по стъпка.

Хората оцеляват и процъфтяват във всякакви сценарии – винаги са го правили. Почерпете вдъхновение и знайте, че и това ще отмине.