Италия премахва гей майки от актовете за раждане

1003
Добави коментар

Италианският град Падуа започва премахването на имената на небиологичните гей майки от актовете за раждане на техните деца. Това се случва след приемането на ново законодателство от правителството на Джорджа Мелони.

Актовете за раждане са на 33 деца, родени от италиански жени след инсеминация в чужбина. След това те са вписали в акта за раждане името на партньора си от същия пол. Премахнати са 27 имена.

Децата са регистрирани, когато градът се е управлявал от Серджо Джордани, който е поел ангажимент актовете за раждане да не съдържат задължително „майка“ и „баща“ като родители, но новото правителство нарежда на местните власти да вписват само името на биологичния родител в акта за раждане.

Сурогатството, както и браковете между хора от един и същи пол не са легализирани в Италия, затова небиологичният родител трябва да подаде заявление, че иска да осинови детето.

Мярката също не допуска и мъже от един пол да се регистрират като родители, а е нужно да се посочи само един законен баща.

„Няма дискриминация спрямо децата.“ казва министърът на семейството Юджиния Рочела. Децата на гей двойките ще имат същия достъп до образование и здравеопазване, както тези с един родител.

Резултатът от закона е ограничаване на някои от правата на родителя, който не е посочен като такъв. Ще се изисква специално разрешение, за да може този родител да участва в ежедневни дейности като да взима детето от училище или да ползва определени социални услуги.

Местната ЛГБТ организация изказва позиция срещу закона.

„Актовете за раждане не са нарушили нито един закон, но са подписани в своеобразен вакуум, което сега поставя децата ни в объркана ситуация.“ се казва в изявлението.

„Ние не искаме друго, освен децата ни да бъдат признати за пълноправни граждани и семействата ни да не бъдат разрушавани от политическата воля на правителството да наложи само един модел за семейство.“

Правителството на Мелони също предложи закон, който да забрани сурогатството на италиански граждани, дори и да е извършено извън страната, като за нарушение е предвидено наказание от 2 години затвор и над един милион долара глоба. Това предложение още не е обсъждано, но то ще засегне и хетеро двойки, които биха потърсили сурогат в чужбина.

Падуа е първият град в Италия, който анулира вече издадени актове за раждане, но организации по защита на човешките права се притесняват, че няма да е последният.

„Учителят ни учеше, че всички сме еднакви. Твоят не те ли е учил на същото?“ гласи плакат от мирния протест срещу този закон.