Как да се предпазим по време на гръмотевична буря?

451
Добави коментар

Гръмотевичните бури с чести през лятото. Ударът от гръм е често с фатален край и затова е необходимо да се информираме предварително как бихме могли да намалим риска от такъв инцидент, независимо къде се намирате. Следете прогнозата за времето, особено ако ви предстоят походи в планината или дълъг път. Не рискувайте и се съобразявайте с природата, защото макар че често забравяме това тя е по-силна от нас и не подлежи на нашия контрол.

Съвети за безопасност, ако сте на закрито

Да сте на закрито не ви предпазва автоматично от мълния. Ето няколко съвета как да намалите риска от удар от мълния, докато сте на закрито.

Избягвайте контакт с вода по време на гръмотевична буря. Не се къпете, не мийте чинии и избягвайте какъвто и да е контакт с вода по време на гръмотевична буря. Светкавицата може да премине през водопровод.

Избягвайте да използвате електронно оборудване от всякакъв вид. Светкавицата може да преминава през електрически системи и системи за радио и телевизионно приемане.

Избягвайте използването на жични телефони. Жичните телефони не са безопасни за използване по време на гръмотевична буря. Ням проблем обаче да използвате безжични и клетъчни телефони. Те са безопасни за използване по време на буря.

Избягвайте бетонни подове и стени. Не лягайте на бетонни подове по време на гръмотевична буря. Освен това избягвайте да се облягате на бетонни стени. Светкавицата може да премине през всякакви метални жици или пръти в бетонни стени или подови настилки.

Стойте далеч от прозорци, капандури и врати.

Ако сте предупредени предварително за бурята, помислете да свалите всички бушони, за да избегнете пренапрежение на тока, което може да възникне от удар на гръмотевица.

Съвети за безопасност, ако сте на открито

Приютете се, когато видите тъмни облаци или светкавици, или чуете гръмотевици.

Ако се намирате в зона без подслон, избягвайте да лежите на земята. Приклекнете в позиция, подобна на топка, с прибрана глава и ръце над ушите, като минимизирате контакта със земята.

Избягвайте високи места като хълмове или върхове и никога не се подслонявайте под изолирано дърво.

Слезте от велосипеди, мотоциклети, скутери или други малки превозни средства.

Ако сте във водата, незабавно се насочете към брега и избягвайте метални предмети. Водата и металът могат да пренасят електрически ток.

Ако сте в група хора, разпръснете се.

Внимавайте за прекъснати захранващи или комунални линии, които биха могли да наранят вас или други