Как да преодолеем раздялата?

770
Добави коментар

Повечето то нас са претърпели поне една раздяла от интимен план. Няма точни рецепти как да се премине през трудния период след края на една връзка, но все пак психолозите имат своите съвети, които могат да ви помогнат да превържете емоционалните си рани.

1. Мислете за раздялата си като за физическо нараняване

Отнесете се със себе си така както бихте се отнесли, ако сте физически наранен. Погрижете се за себе си, дайте си време и пространство да пострадате за загубата.

2. Дайте си разрешение да почувствате чувствата си

Не потискайте чувстват си. Не се осъждайте за тях, те са такива каквито са и най-добре е вие да ги приемете. Отделяйте време през деня да анализирате начина, по който се чувствате и да помислите как бихте могли да го подобрите.

3. Свържете се отново с нещата, които ви правят щастливи

Изтупате праха от старите хобита, които сте спрели да правите, докато сте били заети във връзката си. Ние често се отклоняваме от различни дейности, докато излизаме на срещи и връщаенто към тях може да ни помогне да се върнем към себе си.

4. Обградете се с подкрепа

Естествено е да разчитате на приятелите си за подкрепа по време и след раздяла. Опитайте се да не позволявате на смущението или безпокойството да ви попречат да направите точно това. Ако се притеснявате, че така ги натоварвате прекалено много, просто общувайте с повече от тях, а не само с един, двама.

5. Помислете за терапевт, ако не можете да се справите сами.

Наличието на безпристрастен, неутрален наблюдател от трета страна е инструмент за придобиване на по-задълбочено разбиране на случилото се, каква е била вашата роля и как можете да се учите и да израствате от това, докато преследвате бъдещи взаимоотношения. Това е особено важно, ако психичното ви здраве е било силно засегнато от раздялата – не се храните, не излизате, чувствате се объркани или депресирани.

6. Направете всичко възможно да бъдете търпеливи (въпреки че е трудно).

Колко време отнема да преодолеете раздялата? Няма еднозначен отговор, така че се опитайте да бъдете търпеливи. Болката няма да изчезне за една нощ и възстановяването е процес. Ще има дни, в които се чувствате по-добре и дни, в които се чувствате по-зле.

Времето ни за изцеление ще зависи от значението, което връзката има за нас, както и от продължителността й. Все пак може да се каже, че една година би следвало да е достатъчно време за преодоляване на тъгата. Ако това не се случи, потърсете професионална помощ.

7. Търсете дистанция 

Трябва да започнете процеса на отделяне от човека, за да можете да се излекувате. Добро начало за това е да намалите комуникацията само до това, което е необходимо.

8. Отстранете колкото се може повече от болезнените напомняния за бившия ви

Най-здравословният механизъм за справяне е да се отървете от всичко, свързано с този човек – вещи и други сантименти. Продължете живота си с нови хора, нови цели. След време ще се почувствате по-добре и тогава ще можете да си спомняте предимно хубавите неща от вашата връзка.