Как градовете се адaптират към горещините

896
Добави коментар

Горещините предизвикват т.нар. градски острови на топлина в градовете, където температурата е няколко градуса по-висока от околната. Причината за това е инфраструктурата – асфалтът, бетонът и различните сгради абсорбират топлината и я излъчват обратно. Това създава опасност не само за здравето на хората, но и за самата инфраструктура, затова редица градове вече разработват стратегии за справяне с горещините и намаляване на ефекта на градския остров на топлина.

Изследванията показват, че горещините са сред най-опасните климатични явления, които убиват най-много хора годишно, така че е необходимо да се предприемат мерки, които да намалят опасната.

Някои градове се борят с горещите вълни като отварят центрове за охлаждане, където гражданите могат да намерят временно облекчение, но това е краткосрочно решение.

В дългосрочен аспект има няколко стратегии, които работят. Такива са създаването на инфраструктура, която да подпомага естественото намаляване на температурата в града – дървета и зелени пространства, рефлективни покриви и настилка.

Още през 2015 г. Лос Анджелис тества покритие за тротоари и паркинги, което отразява повече светлина, отколкото асфалта и така абсорбира по-малко топлина. Това е достатъчно, за да се намали температурата с няколко градуса.

Такова покритие може да се слага и върху покриви, за да се намали топлината към сградите.

В Сингапур инвестират в разширяване на градските зелени пространства. Растителността помага за по-малко нагряване, подобрява качеството на въздуха и създава сянка, което допринася и за подобряване на здравето на хората. Има проекти за изграждане на зелени покриви и стени, които изпълняват същата функция.

Други градове използват водата за охлаждане, като създават фонтани или включват активно реките, които минават през територията им.

Промяна в законодателството също допринася за намаляване на влиянието на градските острови на топлина – в много градове вече има изисквания към новите сгради относно материали и топлоефективност, а при цялостното планиране на разрастването на градската инфраструктура се включва и ограничаване на задържането на топлина, за да се намали ефекта на островите на топлина.

Горещините отдавна са проблем на градовете, но със засилването на влиянието на климатичните промени и разрастването на самите градове, се налага тези стратегии да се интегрират по-пълноценно.