19 000 души са евакуирани от остров Родос

639
Добави коментар

Почти седмица, след като голям пожар се разрази на остров Родос в Гърция, властите продължават евакуацията на местни и туристи. Според правителството са евакуирани 19 хиляди души, 3000 от тях по море. Това е най-голямата евакуация в историята на страната, казват официални лица.

Пожарът се развива на три фронта, като усилията на огнеборците са фокусирани в централните и южни части на острова – популярна туристическа дестинация. В момента Гърция е в разгара на горещата вълна, обхванала Европа, а температурите са рекордни за страната.

Хотели, училища, спортни и бизнес центрове в безопасната част на острова са мобилизирани, за да приютят евакуираните.

„Взехме си само личните карти, вода и нещо да си покрием главите.“ разказва белгийски турист.

Външното министерство на Гърция открива специално звено, което ще помага на туристите да се върнат в страните си, а туроператорите организират чартърни полети от острова, за да могат желаещите да се приберат по-бързо. Някои британски авиолинии спряха полетите си до засегнатите райони.

Гръцката икономика разчита на туризма за 25 % от приходите си, така че безопасността на туристите е приоритет.

Осем души са в болница поради респираторни проблеми, според властите.

Опасни пожари се разразиха и на остров Корфу, където също започна евакуация в ограничен район, а в следващите дни се прогнозират силни ветрове, които ще затруднят още повече работата на пожарникарите.

Според гръцкото министерство за защита на гражданите, са издадени рекорден брой предупреждения за опасност от пожари – за общо 13 департамента, включително и столицата.

В Атина, поради високите температури някои от най-известните археологически обекти са затворени за посещения.

Очаква се горещата вълна да бъде най-продължителната в историята, 15-16 дни или повече, като в момента е трудно да се прогнозира колко още ще продължи. Досега най-дългата гореща вълна в Гърция е била 12 дни, през 1987 г. Очаква се и да се подобри рекорда а страната за най-висока измерена температура, който е 44,8 градуса, измерени през 2007 г.

Горещата вълна, обхванала Европа предизвика и мощни бури с градушка в западните Балкани, включително и България, а изследователи на климатичните изменения предупреждават, че екстремните горещини са само малка част от това, което предстои през следващите години.