Хиляди салони за красота в Афганистан затварят врати

487
Добави коментар

По заповед на управляващите Талибани, хиляди салони за красота из страната ще трябва да затворят врати завинаги. Това ще отнеме единствения доход на много жени и ще сложи край на малкото останали места за социализация.

Откакто дойдоха на власт през 2021 г., Талибаните са забранили на момичетата и жените да ходят на училище и да учат в  университет,  както и да посещават паркове и фитнеси. Те са задължени и да се покриват на публични места.

Новата заповед, издадена преди месец, принуждава хиляди салони за красота из цялата страна, собственост на жени, да прекъснат работа завинаги. Такива места са не само източник на доходи за цели семейства, но и са сред малкото възможности за жените да се срещат и общуват извън домовете си.

„Идвахме тук, за да прекарваме време заедно и да си говорим за бъдещето. Сега дори това право ни е отнето.“ казва Бахара, клиент на салон за красота в Кабул.

„На жените не им е позволено да посещават места за забавления, така че какво можем да правим? Къде можем да отидем да се позабавляваме? Къде можем да се събираме и срещаме?“

Миналата седмица, протестиращи срещу този закон жени бяха разпръснати от властите с изстрели във въздуха.

Според министерството за развитие на добродетелите и превенция на дребни престъпления, тази заповед е нужна, защото харченето на много пари за външния вид е скъпо за бедните семейства, а някои от процедурите са “не-ислямски”. Твърде много грим пречи на жените да се молят правилно, а изкуствените мигли и коса са забранени така или иначе.

Според тях, заповедта е издадена по-рано, за да могат собствениците на салони да минимизират загубите си.

Салоните за красота се увеличават прогресивно през последните 20 години, докато страната е окупирана от американски сили, а самите салони предлагат уникална бизнес възможност за жените в страната.

По данни на Афганистанската дамска камера за търговия и индустрия, забраната ще затвори 12 хиляди салона и ще остави 60 хиляди жени без доход.

Според доклад на ООН, издаден миналия месец, тежкото положение на жените в Афганистан е „сред най-лошите в света.“

„Тежката, систематична и институционализирана дискриминация срещу жените и момичетата е в сърцето на талибанската идеология…“ казва Ричард Бенет, специален кореспондент на ООН в Афганистан.