Епидемия от птичи грип в Норвегия и Финландия

415
Добави коментар

С рекорден брой епидемии от птичи грип се борят властите в Норвегия и Финландия. Болестта е убила над десет хиляди чайки и представлява риск за домашните птици. Във връзка с намаляване на разпространението, Норвегия ограничава пътуването в три природни парка.

Птичият грип се разпространява в Европа от години, като от време на време предизвика епидемии. През май и юни такива имаше във Франция и се наложи умъртвяване на милиони птици. Това влияе върху пазара на птиче месо и яйца.

„Епидемиите тази година са много по-големи отколкото в миналото.“ казва Оле-Херман Тронеруд, главния ветеринар на норвежката Служба за безопасност на храните.

Вирусът, причиняващ птичи грип, обичайно заразява птици, но понякога се прехвърля и върху бозайници като котки или видри. Към момента е установено наличието му в 12 от 20 ферми за кожи във Финландия.

„Потвърдено е, че този патоген се среща изключително в чайки.“ казват от Финландското министерство на социалните дела и здравето.

Няколко агенции на ООН изказаха предупреждения относно разпространението на вируса. Основното притеснение е, че поради множеството и продължителни епидемии, вирусът може да се адаптира и да започне да заразява и хора по-лесно, затова се налага да се следи внимателно.

Според СЗО, рискът от заразяване при хората остава нисък, но е нужно да се докладват и наблюдават всички случаи на заразени бозайници.