Как да се предпазим от топлинен удар?

364
Добави коментар

Сотир Марчев, специалист по кардиология споделя какви са стъпките, които трябва да предприемем, ако видим човек с топлинен удар. По думите му едни от най-тежките промени са първите горещини, които възникват през летния сезон. Тъй като юли месец е към своя край, човешкото тяло се е е пригодило към промените и се наблюдава значителен спад в смъртните случаи.

Топлинен удар може да възникне в случай че водата от тялото бъде изчерпана. Когато тялото е по-малко, то тогава то може да събере по-малко количество вода. Именно поради този факт и малките деца са по-податливи на топлинни удари.

Специалистът е категоричен, че при топлинен удар е много важно тялото да бъде охладено, вместо да бъде лекувано с медикаменти. Оказването на първа помощ също е от изключителна важност. При такива случаи е най-добре да се повика линейка. По възможност е редно да преместим човека на сянка и да не го вдигмае от земята, оставяйки го да лежи настрани. Ако човекът е с впити дрехи е добре те да бъдат разхлабени и той да бъде напръскан със студена вода.