Градове от дърво или бъдещето на строителството

604
Добави коментар

В последните години строителството на дървени сгради бележи бум. В Норвегия, Швейцария, Австралия и Сингапур вече има построени от дърво внушителни жилищни и офис сгради, които се извисяват на сто метра височина и се считат за небостъргачи.

Шведската строителна компания Atrium Ljungberg обаче отива по-далеч и планира да построи цял „дървен град“ и то в Стокхолм.

Той ще се намира в югоизточната част на града и ще включва 7000 офис пространства и 2000 апартамента. В изявление на компанията се казва, че новият проект ще предлага „ жизнена градска среда в микс от работни офиси, домове, ресторанти и магазини.“ Планира се районът да бъде „всичко-на-пет-минути“, тоест пространството да е така организирано, че всичко да е достъпно след петминутна разходка пеша.

Дървеният материал е устойчива алтернатива на бетона и стоманата, а новите технологии вече позволяват да се използва не само за еднофамилни къщи и малки постройки, а и за по-амбициозни строежи. Подобен проект ще бъде крайъгълен камък за шведския капацитет за иновации, смята изпълнителният директор на компанията.

Въпреки представата, че дървеният материал е лесно запалим, според запознати, обработката позволява той да бъде добре обезопасен от пожари.

Дървеният материал е и резервоар за въглероден диоксид, защото дърветата го усвояват и задържат в себе си.

В дървените сгради качеството на въздуха е по-добро, а строителството им може да се извърши със значително по-малко въглеродни емисии, отколкото ако се строи с конвенционални материали. Проучване от 2022 г. публикувано в сп. „Нейчър“ прогнозира, че ако до 2100 г. поне 90 % от новите обитатели на градовете живеят в дървени къщи, въглеродните емисии ще се намалят със 106 гигатона. Днес отделяме около 40 гигатона годишно.

Трансформация от подобен мащаб ще изисква и устойчиви плантации за отглеждане на дървен материал, за да не се стигне до обезлесяване. Швеция закономерно е лидер в тази стратегия, защото 70 % от територията на страната е покрита с гори.

Същевременно, строителството на нови сгради оставя огромен въглероден отпечатък и развитието на дървеното строителство може да помогне за намаляването му.

Строителството на дървеното градче на Стокхолм ще започне през 2025 г., а първите сгради ще са готови през 2027 г.