ЮНЕСКО: Венеция да се добави в списъка със застрашени обекти

377
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Експерти от ЮНЕСКО препоръчаха Венеция и прилежащите морски територии да бъдат добавени в списъка с обекти от световното наследство, които са застрашени. Препоръката идва защото, според тях, Италия не прави достатъчно, за да защити града от влиянието на климатичните изменения и масовия туризъм.

Специалисти от Центъра по световно наследство на ЮНЕСКО редовно разглеждат състоянието на обектите от списъка на Световното наследство, които са 1157. През септември предстои комитет с представители от всичките 21 страни-членки на ЮНЕСКО да разгледа над 200 такива обекта и да реши дали ще бъдат добавени в списъка на застрашените.

За повече от 10 от тези обекти експертите препоръчват това да се направи. В списъка вече са историческия централен район на Одеса, Украйна, град Тимбукту, Мали и няколко обекта в Сирия, Ирак и Либия.

„Резолюцията я има отдавна“ казва ЮНЕСКО “но решенията по спешните въпроси се забавят в резултат на липса на обща стратегическа визия за дългосрочното запазване на имущество, както и поради ниската ефективност на интегрирано координирано управление на всички нива.“

Според тях, по случая с Венеция, мерките, които взима Италия са „недостатъчно подробни и ефективни“ и Италия „ не комуникира темата по съществен и постоянен начин от миналата среща на комитета през 2021 г., когато имаше същата препоръка.“

Според тях, присъственото в списъка със застрашени обекти ще доведе до „по-голяма отдаденост и мобилизация“ на местните и национални заинтересовани лица да адресират проблема чрез дългосрочни мерки.

Според говорител на градската община, Венеция „ ще разгледа внимателно предложените от Комитета по световното наследство решения и ще ги обсъди с правителството.“

Венеция от години се бори с масовия туризъм и милионите хора, идващи да посетят емблематични културни забележителности. По време на карнавала през 2019 г., само за ден през центъра са минали 193 хиляди души. Венеция е искала да въведе такси за еднодневни туристи, за да контролира броя посетители, но предложението е отхвърлено.