Открита е най-древната медуза

404
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Намерен е фосил на медуза, живяла преди 505 милиона години, което я прави най-древната медуза, известна на науката. Откритието е направено в Канадските скалисти планини, в слой, известен с добре запазените си останки от организми, живели през периода Камбрий. Новата медуза е наречена  Burgessomedusa phasmiformis и разкрива поредното парче от пъзела на еволюцията на живота, тъй като досега не е било известно, колко са били развити тези животни през Камбрий.

Открити са общо 182 индивида, които са много добре запазени в изолиран скален участък, въпреки че медузите се състоят от почти 95 % вода. Животните са били дълги около 20 см. и се описват за първи път.

Медузите принадлежат към Мешестите животни и жизненият им цикъл минава през някоко фази, една от които е полип – състояние, в което животното се прикрепва за дъното или друг предмет. Досега са открити фосили на различни полипи, но липсват такива на свободно плуващи медузи поради особеностите на тялото им.

Новооткритата медуза показва, че тези животни са били добре адаптирани към свободно плуване още преди 500 милиона години – неизвестен досега факт.

„Въпреки че медузите и техните роднини принадлежат към една от най-старите групи организми, те са изключително трудни за датиране и описване в периода Камбрий. Това откритие не оставя никакво съмнение, че по това време те вече са плували свободно.“ казва един от авторите на изследването, публикувано на базата на откритието.

Счита се, че основните морски хищници през този период са били големи членестоноги, открити в същия скален пласт, но сега знаем, че медузите вероятно са им били конкуренция.

Самият скален пласт е известен още от началото на 20 век, а него са запазени голям брои организми

„ Откритието на подобни деликатни животни в скални пластове е изключително. Burgessomedusa разкрива нови подробности относно сложната хранителна мрежа през Камбрия.“ Казва Жан-Бернар Карон, куратор в Кралския музей в Онтарио, където вече може да се види и новата медуза.