Новородени бебета панди дават надежда за оцеляването на вида

448
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Две, родени в плен бебета от застрашения вид червена панда допринасят за оцеляването на вида си.

Те са родени на 25 юни в зоопарк във Великобритания, където живеят общо 11 хиляди животни и са част от Европейска програма за опазване на вида им.

Двете бебета са първите деца на пандите Руби и Нило и са тежали колкото един банан при раждането си.

Бебетата от този вид са силно зависими от майките си през първия месец от живота им, защото се раждат напълно слепи. Затова, от раждането им до сега, служителите от зоопарка оставят семейството да се грижи за своите бебета необезпокоявано и само ги наглеждат, докато майката напуска обособеното специално за нея леговище, за да се храни.

Пандите трудно се размножават в плен, така че тази добра новина дава надежда за оцеляването на вида.

Според служителите на зоопарка, бебетата ще останат в леговището си, обргижвани от майката поне още един месец, но се очаква скоро да прогледнат.

Пандите ще бъдат кръстени при първия си преглед от ветеринар, който ще се осъществи когато станат на 8 седмици, се казва в изявлението. Тогава ще се разбере и от какъв пол са.

Червените панди се срещат естествено в Хималаите, в страните Непал, Мианмар, Индия и в западен Китай. Тяхното оцеляване е заплашено от премахването на все повече от бамбуковите гори – тяхната основна храна и загубата на хабитати, а броят им намалява поради интензивно бракониерство и търговия с месото им. Червени панди се държат незаконно и като домашни любимци.

„Тези две бебета ни дават двойна надежда за вида, защото са родени в рамките на важна Европейска програма за опазване на застрашените видове, създадена с цел да запази генетичното разнообразни популации на застрашени видове в зоопаркове и консервационни центрове, докато проблемите с дивите популации бъдат разрешени.“  се казва още в изявлението.