6 съвета как да преодолявате кризите в живота

616
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

Никой никога няма да живее толкова щастлив живот, че да избегне преживяването на криза. Травматични събития като загуба на работа, развод, сексуално насилие или смърт на любим човек могат да хвърлят живота в катаклизъм и да създадат опасна смесица от скръб, гняв, депресия и безнадеждност. Това може да доведе до трайно психологическо и емоционално увреждане, ако не се третира по здравословен и конструктивен начин.

Какво е криза?

Според повечето речници криза е „нестабилно или решаващо време или състояние на нещата, в което предстои решителна промяна“. Кризите не са непременно свързани с травма, а реакция към нея. Тъй като всички хора имат различен психологически особености, събитие, което създава криза за един индивид, може да не създаде такава за друг.

Как да разбера дали преживявам криза?

Вие преживявате криза, когато дадено събитие ви кара да се чувствате претоварени и неспособни да се справите с последиците от него. Събитията, които предизвикват извънредна ситуация, не винаги са външни.

Следните са индикатори, че може да преживявате криза. Не всички хора изпитват всяко едно.

  • тъга;
  • гняв или ярост;
  • безнадеждност;
  • объркване;
  • страх;
  • вина;
  • промени в настроението;
  • отдръпване от приятели и семейство;
  • неспособност за концентрация;
  • нарушени модели на сън или безсъние;
  • липса на апетит;
  • умора.

Как да се справя с моята криза?

1. Свържете се с доверени приятели и със семейството си

Най-важното действие, което можете да предприемете, когато изживявате криза, е да потърсите подкрепа от приятели или семейство. Кризата не само създава необходимостта да говорите чрез чувствата си, но също така може да направи ежедневните задачи трудни за изпълнение.

Когато любимите хора предложат време и подкрепа, приемете. Не позволявайте на вината или гордостта да ви попречат да получите помощта, от която се нуждаете, а бъдете благодарни.

2. Помислете за отпуск

Помислете дали е необходимо да информирате работодателя си за обстоятелствата си и да поискате почивка за да се възстановите.

3. Опитайте се да се придържате към рутината си

Поради разрушителния характер на видовете събития, които предизвикват кризи, спазването на съществуващия ви дневен график ще ви помогне да поддържате чувство за нормалност и спокойствие. Структурата е ключова. Придържането към обичайната ви рутина помага в борбата с физическите и психологическите ефекти на кризата.

Да седнете да се храните сутрин, обед и вечер, дори ако не сте гладни, ще ви помогне да поддържате приема на храна на здравословни нива. Лягането по едно и също време всяка вечер ще помогне в борбата с безсънието.

4. Избягвайте наркотиците и алкохола

Стойте далеч от употребата на променящи настроението вещества през този период, тъй като те могат да забавят процеса на оздравяване или дори да усложнят проблемите ви.

5. Отложете важните решения

Големите решения често съпътстват кризата. Ако е възможно, опитайте се да отложите важни житейски решения като смяна на работа или продажба на дома си в условията на криза.

6. Не се колебайте да потърсите професионална помощ

Криза, която продължава, сигнализира за необходимост от консултация със специалист по психично здраве. Обективният източник на такава помощ ще ви осигури облекчение и ще ви позволи да вземате ефективни решения, докато вървите напред.