Как природата се възстановява след пожари

278
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Горещите вълни от юли предизвикаха обширни и продължителни пожари, както в южна Европа, така и в други части на света.

Пожарите, усилени от ветровете, доведоха до масова евакуация, унищожиха домове и инфраструктура и засегнаха различни природни местообитания. Възстановяването на инфраструктурата ще отнеме време и пари, а с увеличаването на честотата на пожарите и все по-голямата неизвестност на климатичните изменения, не знаем дали природата ще успее да се възстанови напълно.

В регионите с умерен климат, към които спадат Средиземноморието и България, пожарите са част от естествените природни цикли.

„Средиземноморските екосистеми са създадени да горят.“ казва Джени Уилямс, анализатор към Кралската ботаническа градина в Лондон. Тя използва сателитни снимки и дронове, за да проследява влиянието на пожарите върху разпространението на растителността.

Районите със средиземноморски климат, които се срещат не само в Европа, а и в други части на света, са известни с голямото си биоразнообразие и според последни проучвания, то може да е свързано именно с естествените пожари, тъй като видовете са приспособени към тях.

Някои семена имат твърда обвивка, която се разпуква само при висока температура, огънят „изчиства“ листата и клонките, като освобождава място за нови растения и подобрява структурата и състава на почвата, а растенията имат разнообразни приспособления за оцеляване, като дебела кора или „склад“ за вода.

Човешката инфраструктура намалява естествените способности на екосистемите да се възстановяват. Климатичните промени интензифицират явленията и създават нови условия, към които видовете трябва да се приспособяват.

Отнема между 25 и 250 години за една екосистема да достигне пълно възстановяване, но ако интервалите между пожарите намаляват, тя няма да има нужното време и е вероятно да се измени качествено, което ще повлияе и на способността за „улавяне“ на въглероден диоксид.

Същевременно, в район изложен често на пожари, са засегнати по-дълбоки почвени слоеве, което допълнително затруднява възстановяването, ускорява ерозията и намалява задържането на вода. Днес знаем, че е вероятно при тези условия някои екосистеми никога да не се възстановят напълно. Други ще се изменят и в районите, застегнати по-често от пожари ще се промени и биоразнообразието.

Промените обаче не е задължително да бъдат нещо лошо, смятат някои изследователи, защото пожарите все пак са естествено за планетата явление и е вероятно много от екосистемите да успеят да се възстановяват достатъчно, за да поддържат биоразнообразието си, макар и изменено.

Имайки предвид, че голяма част от пожарите се предизвикват от човешка небрежност, можем да направим много за бъдещето на екосистемите. Според последни изследвания, масовото залесяване не ефективна мярка, а е по-удачно да се „помага“ на природата със залесяване на повече и по-малки райони, като така се допринася за естественото и по-пълноценно възстановяване на конкретната екосистема.