5-те най-допускани грешки в любовните връзки

540
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

В стремежа си към здрава връзка много двойки се опитват да избегнат същите грешки, които родителите им са направили, или копират двойка, която изглежда искрено влюбена след много години. Въпреки че тези стратегии могат да бъдат полезни, няма гаранция, че няма да допуснат други грешки. Не може да се изброи всичко, което може да се обърка. И все пак запознайте се с най-честите грешки, които правят повечето двойки.

1. Изчакване нещата да се оправят

Много двойки казват неща като: „Ще бъдем щастливи, след като се преместим в по-голяма къща“ или „Ще имаме повече време заедно, когато децата поотраснат“. Отлагането на щастието обаче означава, че те няма да се радват на връзката си (или живота си) в настоящето. По-здравословният подход е да видите какво може да се направи, за да подобрите връзката си още тук и сега.

2. Игнориране на проблемите

Пренебрегването на проблемите само ще им позволи да се разраснат.

Има различни причини заради, които отлагаме сблъска с даден проблем. Например може да отлагате труден разговор, защото в момента има някакви важни ангажименти в службата.Отричането на проблемите обаче няма да ги накара да изчезнат. Всъщност нерешените проблеми вероятно ще се влошат с времето. Истината е, че никой момент няма да е подходящ, затова по-добре не отлагайте.

3. Приемане един друг за даденост

Да се чувствате уверени в чувствата на партньора си към вас може да ви помогне да се чувствате комфортно във връзката, но това може да бъде капан, който ви кара да приемате партньора си за даденост.

Изследванията последователно показват, че благодарността е ключов компонент в успешните дълготрайни връзки. Проучване от 2018 г. на изследователи от Greater Good Science Center към Калифорнийския университет в Бъркли съобщава, че благодарността помага на „индивидите и взаимоотношенията да издържат на предизвикателни ситуации“, като буферира отрицателните ефекти от проблеми като финансово затруднение, грижа за застаряващите родители и борба с рак и депресия.

Изпитването и изразяването на благодарност може да помогне на връзката ви да расте с течение на времето, докато заедно се изправяте пред неизбежните предизвикателства на живота.

4. Влизане в коловоз

Отглеждането на деца, воденето на домакинство и управлението на ежедневните дейности понякога може да изглеждат по-скоро бизнес, отколкото романтика. Натовареността на живота може също да означава по-малко време, прекарано заедно, което може да накара много двойки да заседнат в коловоз, докато правят едни и същи неща ден след ден.

Борете се с тази тенденция, като активно се забавлявате заедно. Проучване от 1993 г., публикувано в Journal of Personal Relationships, установява, че двойки, които опитват нови и вълнуващи неща заедно, съобщават за по-високи нива на брачно удовлетворение. Независимо дали изследвате ново място или усвоявате ново умение заедно, участвайки в нови дейности, които ще ви помогнат да развиете връзката си.

5. Не се изслушват един друг

Лошото слушане се проявява в няколко форми. Някои хора се взират в смартфоните си, без да чуват какво казва партньорът им. В спор хората не се опитват да разберат гледната точка на партньора си. Без значение каква форма приема, неизслушването е основен проблем във връзката.

Истинското слушане включва опит да разберете какво казва другият човек, да установите зрителен контакт, да задавате въпроси и обмислете това, което мислите, че партньорът ви се опитва да каже, преди да се впуснете да споделите мнението си.