5 напитки за по-добър сън

341
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

В днешно време за много от хората е трудно да заспят вечер. Често динамичното ежедневие и дългият престой пред екрани ни пречат да се отпуснем когато стане време почивка.

Има обаче напитки, които могат да ви помогнат, когато ви е трудно да заспите. Те не достъпни и лесни за приготвяне и наистина могат по-бързо да ви пренесат в страната на сънищата.

Зелен чай

Зеленият чай произхожда от Китай, но се харесва и консумира по целия свят главно заради вкуса си и отличните ползи за здравето. Всъщност зеленият чай се счита за една от най-здравословните напитки, предлагани в света.

Пиенето на зелен чай може да бъде наистина полезно за хора, страдащи от проблеми, свързани със съня. Това е така, защото зеленият чай съдържа L-теанин и много от смесите на Teami. Това са аминокиселини с много основни свойства, включително да ви помагат да се отпуснете и намаляват тревожността, която може да изпитате преди сън.

Зеленият чай може да подобри качеството на вашия сън, без да ви създава това чувство на летаргия в сравнение с други естествени и синтетични добавки за сън.

Чай от лайка

Много здравни експерти предлагат пиенето на чай от лайка при безсъние. Този чай помага за релаксация и предизвиква сън. Има няколко клинични проучвания, които тестват сънотворния ефект на чая от лайка. Проучванията показват, че 10 от 12 сърдечно-съдови пациенти могат да заспят по-бързо след консумация на чай от лайка.

Освен това, в проучване, проведено върху плъхове, изследователите са доказали, че екстрактът от лайка може да помогне на гризачите с нарушен сън да заспят. Те твърдят, че чаят от лайка може да действа като бензодиазепин – лекарство с рецепта, което помага за намаляване на тревожността и предизвиква сън.

Топло мляко

Пиенето на топло мляко наистина е ефективно за добър нощен сън. Това е така, защото млякото съдържа триптофан, който повишава серотонин в организма, който е предшественик на хормона, регулиращ съня, наречен мелатонин.

Когато имате достатъчно триптофан, нивата на серотонин се повишават, което също може да доведе до повишаване на нивата на мелатонин. Мелатонинът насърчава съня и помага в борбата с различни нарушения на съня, като безсъние, сънна апнея и разстройство на съня при работа на смени.

Тръпчив сок от череши

Ето още една напитка за подобряване на съня, която също може да осигури голямо разнообразие от ползи за здравето – тръпчив сок от череши.

Първо, пиенето на тръпчив сок от череши е показало значителен ефект при намаляване на безсънието при тези, които страдат от този проблем със съня. В проучване, публикувано от Journal of Medicinal Food през 2010 г., изследователите са установили, че пиенето на 500 мл тръпчив черешов сок  през деня може да помогне при безсъние.

Чай от валериана

Проучване показва, че близо 90 процента от хората подобряват съня си, когато пият чай от валериана преди лягане. Някои проучвания също добавят, че хората могат да заспят по-бързо след консумацията му.

Недостатъкът на тази напитка обаче е, че коренът на валериана може да има миризма и землист вкус, които някои хора намерат за неприятни. Прибаветелъжичка мед или кленов сироп, за да подобрите вкуса му.