Стрела на 3000 години е направена от метеорит

287
Добави коментар
Полина Йорданова
Полина Йорданова

Ново проучване върху различни артефакти от Брозновата епоха разкрива, че връх на стрела, дълъг 39 мм е направен от метеоритно желязо.

Стрелата е открита в близост до езерото Биел, Швейцария още през 19 век, създадена е 800-900 години пр.н.е и се съхранява в музея в Берн.

Новото изследване показва, че желязото, което е използвано е с метеоритен произход. Това откритие е доказателство, че метеоритно желязо е използвано в Европа още тогава, което е изненада за изследователите.

„Такова доказателство за ранна употреба на метеоритно желязо е много рядко срещано.“ се казва в изявление относно откритието. По това време хората все още не са пречиствали или обработвали железни руди, но желязо, което може да се обработи се е срещало на места, където са падали метеорити.

Предмети, създадени от метеоритно желязо са открити в територии на днешна Турция, Гърция, Сирия, Ирак, Ливан Египет, Русия и Китай, а в Европа само на две места в Полша, като Швейцария вече е третото.

В Европа са идентифицирани три метеорита, чиито химичен състав съвпада с този на стрелата. Най-вероятно е тя да е направена с желязо от метеорит, открит в Естония, който е паднал около 1500 години пр.н.е. Той се е разпръснал на „множество фрагменти“, някои от които са проследени на югоизток, по търговските пътища. По думите на изследователите, търговията в Европа по това време е била добре развита и са установени основните пътища, по които се придвижват стоките.

През бронзовата епоха, повечето хора са се занимавали със земеделие лов и риболов, но е известно, че някои са развивали специализирани умения за обработката на метал.