Защо много хора не напускат изневеряващите им партньори?

276
Добави коментар
Виктория Енева
Виктория Енева

След разразилата се грозна сцена в Бургас – Христина – съпругата на Здраво от Big Brother, нападна негова любовница насред улицата с удари, заплахи и обиди, е нормално да се запитаме защо много хора остават с партньори, които системно им изневеряват. Здравко от години е известен със своите похождения и въпреки това съпругата му не го е напуснала. Има много такива двойки. Какво се крие зад това поведение?

Страх от самота

Много от хората, по-често жените, се страхуват да останат сами. Освен страха от усещането за самота, често такива хора мислят, че няма да се справят сами с предизвикателствата на живота- както финансово, така и емоционално. Те се чувстват зависими към своя партньор и поради тази причина не го напускат, каквото и да се случва. Те се надяват, че той ще се промени. Страховете им им пречат да видят ясно ситуацията.

Никой не е перфектен

Да, така е, но трябва да сме наясно кога компромисите вече са за сметка на личното ни достойнство и самоуважение. Да сме наясно кое считаме за приемливо и кое не. Ако се отворени към полигамията – добре, но ако изневерите ни нараняват, значи този компромис не е допустим.

Какво ще кажат хората

Колкото и да е странно много хора робуват на хорското мнение. Те прикриват проблемите в семейния си живот, само и само да не влят в устите на хората. Те жертват щастието си за нещо толкова незначително като хорското мнение. За много хора все още развода е нещо срамно или пък е такова за роднините им и те се страхуват от упреците и натиска, който ще им бъде оказан от тях, ако предприемат тази крачка.

Емоционална инвестиция

Колкото по-дълга е една връзка, толкова повече емоции, време и усилия сме вложили в нея. Понякога е трудно да оставим всичко това в миналото и да продължим напред – усещането за загуба е огромно. В такъв случай по-добре се запитайте кое е по-добре да загубите – вложеното до този момент или бъдещите години, които най-вероятно отново ще бъдат белязани от много нараняващи изневери.

Партньорите, които понасят изневерите все се надяват, че нещата ще се оправят и насочват гнева си не към изневеряващата им половинка, а към третия човек. Това няма смисъл, тъй като третия може да варира и често варира във времето. Проблемът е преди всичко в нас, после в партньора ни и едва тогава в третия човек.

Все още обичат

Много хора продължават да обичат своите изневеряващи партньори, дори и малтретиращите ги такива. Защо хората стоят в такива очевидно токсични и дори опасни връзки и дори твърдят, че обичат?

Тук се крият травми от детството като основни причини за това саморазрушително поведение. Такива хора нямат самочувствие, че заслужават нещо повече, не се усещат силни да се борят за нещо повече  и най-вече повтарят модела от своето детство.

Най-често те са израснали в семейства, в които също е имало изневери, които се били винаги прощавани или пък насилие под някаква форма. Този модел се възпроизвежда в живота им вече като възрастни хора. Този феномен е отдавна познат в психологията. Те просто влизат в същите сценарии, защото са усвоили това поведение от своите родители.

Единственото спасение за тези хора е осъзнаването на същината на техния проблем и провеждане на терапия, който да даде на човека нови модели на поведение, които изключват токсични отношения.